Приемането на резолюцията на Европарламента за България е тежък автогол най-вече за БСП и в по-малка степен за „Демократична България“, заяви евродепутатът от управляващата коалиция Ангел Джамбазки в „Лице в лице“.

 

„Представителите на тези две политически сили бяха в основата на дебата, но дококлото ми е известно, докато представителят на „Демократична България“ е искал просто устен въпрос, което означава просто дебат в залата, БСП, за да вземат някаква преднина, са поискали и резолюция“, каза Джамбазки.

 

 

„Трябваше да знаят, че когато поискат резолюция в нея върви пакет с Истанбулска конвенция, еднополови бракове, права на малцинствата и на циганите да си правят каквото си искат“, заяви евродепутатът.

 

По думите му резолюцията няма правна стойност, но има политическа и може да има последствия в тази посока.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние положихме усилия да изтрием най-антибългарските текстове и успяхме до голяма част“, заяви Джамбазки.

Евродепутатът е категоричен, че такива текстове се намират между чл. 17 и 19 на резолюцията. По неговите думи препоръките предвиждат позволяване на предизборни кампании у нас на други езици, освен българския.

 

Джамбазки заяви, че не възразявам някой да критикува управлението и че протестите имат основания, но с прокарването на резолюцията се подценяват и исканията на протестиращите, тъй като никой от тях не желае  да иска да се промени семейния модел в България.

Зад вкарването на тези текстове в резолюцията евродепутатът провидя дългата ръка на Белград и Москва. Според него "немското председателство оказва натиск за начало на преговорите с Македония без условия".

Вижте повече във видеото!