Ако исках да вляза в политиката, щях да оглавя листата на друга партия, а не на АБВ. Така инфекционистът доц. Атанас Мангъров коментира в „Лице в лице“ издигането му за водач на листа за предстоящите избори. 

Това доведе до остра реакция на Георги Първанов, който е основател на политическата сила и почетен председател. 

„Моето решение да бъда там не е политическо, а човешко. Това е партия, която се обърна към мен, довери ми се и споделя моето виждане за нещата. Тя ми дава пълна свобода, аз не съм ангажиран с нищо там. Смятам, че моят избор е правилен и съветвам хората да ме последват“, каза доц. Мангъров. 

По думите му хората не трябва да се делят на леви и десни, а да се дистанцират от статуквото. Относно реакцията на Първанов, инфекционистът заяви, че не е целял да предизвиква разцепление в партията, но се радва, че политическата сила е застанала зад него. 

„Хората, на които им е дошло до гуша – трябва да се присъединят към нас.(...) Хората трябва да се обединят срещу тази сила, която е наднационална и кара страните да се самоубиват по всякакъв начин. Малките хора трябва да се противопоставим на това бедствие“, заяви инфекционистът и допълни, че мерките срещу пандемията са неефективни. 

Според него средната възраст на загиналите от коронавирусна инфекция е 75 г., почти колкото е и средната продължителност на живота у нас. Доц. Мангъров заяви, че единствените ограничения трябва да са за рисковите групи, за които има вариант да изкарат тежко заболяването и да се спазва хигиена. 

Относно новите варианти на коронавируса, той посочи, че те не засягат вече преболедувалите хора. Добави, че ако ваксината действа и на новите разновидности, както се твърди, то хората не трябва да се притесняват от повторно заразяване. Доц. Мангъров каза, че няма обяснение защо в държавите с най-много рестрикции – нивото на заразени е високо. 

„Много скоро ще стигнем до това сакрално число – 70% от хората да са се срещали с вируса, докато ние се натуткаме с ваксините.(…) Много често ме питат: „Да се ваксинирам ли?“, а аз им отговарям: „Все едно ме питате да се оженя ли?“. Проблемът е, че тези ваксини не са изпитани по правилата на добрата клинична практика и да се налагат такива продукти масово е неразумно и рисково“, коментира инфекционистът. 

Той заяви, че трябва да се проучат дългосрочните страничните ефекти от ваксините, а за целта са нужни години. Допълни, че гласът на хората, които са на неговото мнение, се заглушава.