Тези, които са взели решението общопрактикуващите лекари да могат да изписват безплатни лекарства за пациентите с коронавирус, очакват да пляскаме с ръце от радост. За да стане факт обаче, трябва да има съгласие от страна на Лекарския съюз. Дали ще бъдат добавени тези медикаменти е опция, която по никакъв начин няма да подпомогне справянето със ситуацията. При такава възможност бихме назначили, ако е необходимо, лечение по електронен път само на пациенти, които ние сме диагностицирали, ние назначаваме лечението и ние ги проследяваме. Няма да се превръщаме в секретарки на някого. Ако тази мисъл им е минала през главата, това няма да се случи.

Това заяви председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров в предаването "Лице в лице".

Киров каза още, че според него самата опция за безплатни лекарства за COVID-19 е по-скоро "PR-ска акция", защото в повечето случаи става въпрос за подкрепящи медикаменти, а ако човек стигне до сериозна терапия, то тя е в болничното заведение.

Доцентът коментира и въвеждането на новите мерки и "зелен сертификат" у нас.

"Това, че има здравен сертификат не е лошо. Беше фалстарт, защото стана изведнъж. Да, коригираха се някои неща, но всичко това трябваше да бъде обмислено предварително и да има буферна зона от време, през което нещата да се случат постепенно", каза той.

Според доц. Киров първият положителен ефект от новите ограничения е увеличеният брой на ваксинираните на дневна база, но траен ефект от новите мерки може да се очаква едва след месец или два.

Вижте целия разговор във видеото.