Това, което ме разтревожи при подадения ми сигнал, е липсата на прозрачност и порочното управление на една от най-големите болници в страната.

Това каза в студиото на „Лице в лице“ доц. д-р Александър Оскар, член на Управителния съвет на УМБАЛ „Александровска“.

„Управлението на Александровска болница почива на Закона за лечебните заведения и Търговския закон, според който управлението се осъществява от Съвет на директорите, съставен от трима равнопоставени представители. В моя случай аз съм представител на държавата, моята задача е да съблюдавам интереса на държавата и интереса на болницата. За съжаление, през изминалата година по никакъв начин нямах информация за случващото се по отношение на оперативното управление на болницата“, добави той.

Доц. д-р Оскар обясни, че едва днес е получил информация, включително и годишния финансов отчет.

„Чашата преля, когато на 26 април бях призован да подпиша 14 протокола от 14 непроведени заседания на съвета на директорите. По никакъв начин не бях уведомяван за тях. Когато се запознах с протоколите, въпреки че към тях няма никакви документи, а само решения, много ме обезпокои протокол от 29 декември 2020 г., според който съветът на директорите е одобрил предложение на зам.-директора на болницата за разход в размер на  2 187 000 лв.“, каза още той.

Лекарят обясни, че във всеки протокол има решения за изразходване на някаква сума пари, като общо за тези 14 протокола са около 30 млн. лв.

„За последната финансова година дълговете са се увеличили с близо 6 млн. лв., а просрочията с 3 млн. лв.“, заяви доц. д-р Оскар.

По думите му от година насам не е имало заседания на съвета на директорите заради пандемията от COVID-19.

Вижте повече във видеото.