Разлика от процент и половина между ГЕРБ-СДС и Има такъв народ. Това показват електоралните нагласи в последното проучване на социологическа агенция Тренд.  Според него в следващото Народно събрание ще има 6+евентуално още една формации. Изследването е направено от "Тренд" по поръчка на "24 часа", реализирано в периода между 11 и 18 юни чрез интервюта "лице в лице" сред 1003-ма пълнолетни граждани.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всичко влияе на нагласите на избирателите. Да определим кое най-вече в оказало влияние ще е трудно, защото нямам емпирична информация и няма да е коректно, но няма съмнение, че последните седмици се разрази цяла кампания за ревизия на управлението, изчегъртване (на ГЕРБ), коментира Димитър Ганев от „Тренд“ в „Лице в лице“.

„Данните сочат две тенденции – ерозия на обществената подкрепа за ГЕРБ с няколко процентни пункта и ръст към „Има такъв народ“, което сближава максимално дистанцията между двете първи формации – това е в рамките на статистическата грешка“, каза Ганев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Направих си труда да по-подробно да разгледам характеристиката на двата електората. Доста са втвърдени (избирателите на) ГЕРБ, но там лошата новина е, че не разполагат с някаква по-сериозна периферия, нямат възможност за ръст. При Трифонов говорим за по-мек електората в сравнение с този на ГЕРБ, но пък има възможност за по-голям ръст. Тоест ако трябва да обобщим – при една по-висока избирателна активност – 55%, това е в полза на ИТН“, прогнозира Ганев.

Все пак трябва да се има предвид, че в последните дни около изборите може да има „вълна или демобилизация“, отбеляза политологът.

По-голямата активност е от полза за "партиите на протеста" като "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Битката за четвъртото място в парламента може да се реши в чужбина, тъй като и ДПС, и "Демократична България" имат голям електорат там, но 200 000 гласа от българите зад граница няма да решат изборите, те ще се решат в страната, смята Ганев.

Вижте целия разговор във видеото.