Вчера имахме правителствена криза, тя беше решена с вота на недоверие - правителство в оставка. Днес сме на ръба на парламентарна криза. Това каза в предаването „Лице в лице“ политологът Димитър Аврамов.

"Тези, които вчера свалиха правителството, отказват да влязат в парламента и се оправдават с това, че председателят на парламента, или така нареченото довчерашно мнозинство, не приемало предложенията им за дневния ред. Много се извинявам, те се внасят във вторник, има време да се разгледат", каза той. 

По думите му правителството е признало, че антикризисните мерки са дали приоритет пред реформите.

„България не е в това състояние заради последните 1, 2 или 3 години. ГЕРБ са сериозна партия, но ГЕРБ управлява 12 години и много е добре, когато отправят критики към структурното състояние на страната да знаят, че те са управлявали ресорите десетилетия. Отложените реформи в редица ресори няма откъде да са отложени, трябва да са били в тяхното управление. От тази гледна точка ми се струва, че политическият разговор е сбъркан, покачването на напрежението е излишно, отбеляза политологът.  

Държавата като работодател се провали на фона на това, че работодателите в частния сектор вдигнаха средната заплата с 11%, а в бюджетната сфера вече няма 15 месеца ръст на заплатата при инфлация, която не сме имали от май 1998 г., заяви Любослав Костов – главен икономист на КНСБ.

"Става въпрос за културни институти, за библиотеки, за читалища, за селскостопанска академия, за Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, хора с научни степени на по 800 – 900 лева работна заплата", уточни икономистът.

Ние искаме поне такъв ръст на доходите, който да компенсира загубата на покупателна способност, допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.