Недопустимо е държавата чрез репресивния си апарат - полиция, да запечатва помещения и да извежда с белезници журналисти. Това каза в предаването „Лице в лице“ председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в коментар на събитията от днес, при които полиция влезе в редакцията на вестник „Труд“ с цел запечатване на офисите на медията заради неизплатени наеми и суми за консумативи на реакцията, която се намира в сградата на Министерството на културата, като цифрата е близо 150 хил. лв.

„Точно заради това и днес нашата парламентарна група реагира. На първо място при консултациите при президента ние го запознахме с нашите притеснения по отношение свободата на медиите", заяви Десислава Атанасова.

Съветът на президента да подпомогнат финансово медията Атанасова нарече „безпрецедентна реакция”.

"Представяте ли си реакцията на българския президент, за който очевидно няма нищо притеснително, дори дава съвет на една политическа партия да финансира една свободна медия. Всяка намеса на полиция в българска медия, която и да е тя, е недопустима и затова внесохме искане за свикване на извънредно заседание, на което да зададем тези въпроси на министъра на културата", отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Служебният министър на културата, доскоро разнасящ ковчег по улиците на София, днес погреба свободата на словото", допълни Десислава Атанасова.

Атанасова каза още, че ГЕРБ ще гласуват срещу правителството и ще бъдат опозиция.

„Считаме, че не можем да подкрепим едно ляво либерално правителство, четворна коалиция от съвсем различни идеологически по своя смисъл партии, без ясна концепция, без програма, нищо не знаем за това правителство“.

По думите на Десислава Атанасова те ще бъдат твърда, безкомпромисна опозиция, знаеща, изискваща и осветляваща грешките на управлението.

„Ще обсъждаме промени, които ще получат качеството на законопроект, когато бъдат внесени в НС. Има нужда от дълбок разговор за всички предизвикателства пред страната, включително и в частта съдебна реформа, но това са разговори, които няма да водим в телевизионни студиа“, каза още Атанасова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!