„Очакванията ми за предстоящия местен вот не са оптимистични. Те са свързани със сценария от изтеклия запис. Той много последователно се реализира. И аз очаквам той да се реализира и проведе докрай. Целта е един минимален брой гласове да се доведе до един по-голям, което може да стане по много начин - или със съдействие, или с бездействие.“

Това каза бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Той добави, че по-скоро очаква да има бездействие.

„Особено там, където има организирани изборни измами. Докато аз бях министър, в едни определени махали успяхме да свалим активността на места от 40% на 10%. Ние успяхме да прекъснем връзката между хората, които предлагат и организират такива манипулации“, каза Демерджиев.

Според него последните избори са показали още веднъж, че машинното гласуване има своята значимост.

„Централната избирателна комисия и правителството изостават малко с графика по извършване на необходимите действия, за да се обезпечи безпроблемното гласуване във всичките му аспекти“, обясни той.

Демерджиев добави, че е добре да бъде проверен и начинът на работа на софтуера за броене, който е на дружеството „Информационно обслужване“.

„Това трябва да се направи, въпреки че законът не предвижда изрично такъв контрол, но не го забранява. И ако искаме да сме сигурни затова как протича машинния вот, трябва да се провери работата на софтуера за броене“, каза бившият вътрешен министър.