ЦИК е обявила две обществени поръчки, съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки, свързани с осигуряването на машинното гласуване и с надграждане на софтуера.

За гарантиране на надеждността на изборния процес ЦИК е предвидила по-високи мерки и изисквания чрез въвеждане на допълнителни мерки за сигурност. Това обясни председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова по време на изслушване в Народното събрание.

Тя добави, че са извършени и редица проверки и тестове, като основната е удостоверяване на съответствието на типа устройство за гласуване.

Нейкова отбеляза, че за изборите на 29 октомври няма да се доставят нови машини да гласуване, а гласуването ще се извършва с вече закупените, предава БГНЕС.

„Всички машини се съхраняват в частен склад, тъй като към настоящия момент не е осигурен държавен от страна на Министерския съвет, както изисква Изборният кодекс“, съобщи тя.

Председателят на ЦИК уточни и че в изборния ден не се извършва замяна на машина за гласуване. Ако е възникнал някакъв проблем, гласуването на машина се преустановява и избирателите гласуват с хартия. При машинния вот избирателите ще получават една карта, която ще се поставя в устройството.

„ЦИК в стремежа си да обезпечи провеждането на честни избори многократно се е опитвала да ангажира органите, които са натоварени със сигурността в държавата, да се включат и с експертиза и с мерки за сигурност", обясни още Нейкова.