Проф. Герджиков е една добра кандидатура за президент. Той е много сериозен преподавател, академичен човек, солиден учен, диалогичен във всички свои превъплъщения през годините.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски“.

„С кандидатурата му ще се получи истинска кандидатпрезидентска надпревара. Много е важно да се опитаме да отделим парламентарните от президентските избори и да няма „партийно запалянковско нахъсване“ тогава, когато избираме президент. Проф. Герджиков може да даде такъв тон“, добави той.

"През последните години, тук и ГЕРБ имат вина, се научихме никой от управляващото общество да не казва „извинявайте“. Това е най-елементарното и естествено нещо", коментира той по случая с канадското гражданство на Кирил Петков.

По думите му уважението към правилата е важно.

Казусът с Петър Илиев

„Миналият понеделник етичната комисия на Софийския университет излезе със становище, което доста подробно проследява какви са съответствията между един дисертационен труд на един наш колега и книгата на друг наш колега", обясни Вълчев.

Докладът е публикуван и представен на ректора на университета, той е изпратил искане, което, според разпоредба от правилника, по силата на която, когато има данни за плагиатство, се свиква факултетен съвет на съответния факултет. Той трябва да се събере и да излъчи комисия от трима души, които да направят втора проверка.

Въз основа на тяхното второ становище, факултетният съвет трябва да предложи на ректора дали да бъде прекратено трудовото правоотношение на съответния преподавател.

В петък обаче Петър Илиев е депозирал заявление за прекратяване на своето трудово правоотношение със Софийския университет. Не е изработил едномесечното си предизвестие и е депозирал една заплата.

„В съвременния свят всеки един пишеш човек трябва да бъде много внимателен, когато представя своите произведения и да бъде много коректен, защото много лесно се установяват подобни неща“, коментира той.

Вижте целия разговор във видеото.