„На президента Радев очевидно много му се управлява. Личи си по действията на фактори около него. В крайна сметка, наблюдаваме много отблизо политическият процес и виждаме как се променя поведението на партии като „Възраждане“, така че да обслужват идеята, че редовен кабинет не може да бъде съставен", каза в предаването „Лице в лице“ Даниел Митов от ГЕРБ-СДС

"Аз съм убеден, че за определение текстове да съберем и 180 гласа. Това е ясна индикацията, че сега е моментът, виждаме как се случва сега", подчерта Митов.

Той коментира и убийството на бизнесмена Красимир Каменов-Къро. "Никога, когато се случват такива неща, не е важно кой. Убийствата не бива да се позволяват по никакъв начин. Има правосъдие, тя трябва да се занимава с всеки. Това е свързано според мен с усилията за съставяне на кабинет. Не мога да кажа кои кръгове имат полза от това да няма кабинет“, каза Митов.

Според него забавянето на мандата е, за да протекат определени процеси.

„Виждате, Радостин Василев от ПП обявява, че най-вероятно ще се отцепи от ПП, вървят слухове в кулоарите за записи, които той има. И това е част от тази динамика, целяща разклащане на политическата среда. Викането на Бойко Борисов на разпит за казуси, които отдавна са били изчистени и отдавна е трябвало да бъдат хвърлени в кошчето ,и да се приключи с това, се претоплят“, допълни Митов.

Според него „прекалено много станаха действията в посока на това да се дестабилизира средата. „Аз не виждам друг бенефициент от това, освен президентът Радев, който управлява със служебни кабинети вече дълго време – очевидно това му се е усладило“, каза той.

„В съвместното изявление на акад. Николай Денков и Мария Габриел бе записана идеята „експертно правителство“. В един момент ПП искат да им се гласува правителство с тежки политически личности вътре – Асен Василев, Даниел Лорер, Рибарски. Тъй като не съм навътре в преговорите, хубаво е да се говори по-малко за конкретни имена, кой какво искал и кой какво дал. И двамата са достатъчно разумни и балансирани, за да намерят общо сечение и да калибрират балансите вътре в персоналния състав“, каза той.

Митов заяви, че те са направили много компромиси, но очакват реципрочност.

Правосъдната реформа

„По време на управление на ГЕРБ е правена правосъдна реформа. Христо Иванов беше министър в правителството на Бойко Борисов“, каза Митов.

„Фактът, че по време на втория кабинет на Борисов се правеше правосъдна реформа и с промени в конституцията е ясен сигнал и показател, че ние сме знаели, че съдебната реформа е важна“, добави той.