„Ако за нашите институции е изненада, че двама българи са попаднали и то политици в Досиетата „Пандора“, значи не работят.“ Това заяви финансистът от ИТН Пламен Данаилов за споменатите в мащабното разследване Николай Младенов и Делян Пеевски.

В него участват около 600 журналисти от десетки медии от много страни по целия свят, голяма част от които британски – Би Би Си и „Гардиън“. Разкритията се основават на изтичането на около близо 12 милиона документа от 14 компании, предоставящи финансови услуги по света. Документите засягат офшорни структури и тръстове в данъчни убежища като Панама, Дубай, Монако, Швейцария и Каймановите острови.

„Когато някой отива да си направи офшорна компания и сметка, той декларира всичко за себе и предоставя цялата информация, която се изисква в банката, която открива сметката, тъй като една офшорна компания трябва да има сметка. Съгласно тези споразумения в края на всяка година по автоматичния обмен на информации банките изпращат в случая в България до Национална агенция за приходите информация по наличностите по тези офшорни сметки“, обясни Данаилов.

Той поясни, че може да има изключения, които заобикалят това правило:

„Може да си български гражданин, но да си резидент на Монако, Дубай или друга сходна дестинация, автоматичния обмен изпраща информация до службата, където ти си резидент.“

Според него шансът институциите в България да не знаят, че нещо се е случило, е почти невъзможен.

„ДАНС, НАП, прокуратура, КПКОНПИ могат да поискат информация от всяка държава от 2017 г. и ако тя откаже, ще влезе в черния списък“, поясни финансистът.

По думите му най-важното е да се разбере дали средствата двамата българи, попаднали в Досиетата „Пандора“ са придобити по законен път.

„Слагането на парите в офшорна фирма понякога се прави да ги предпазиш по един или по друг начин от зложелатели. Това е в най-чистият вариант, за да се скрие, че стоиш зад тези пари, за да не те рекетират. Другото е, за да избегнеш данъчни плащания или незаконни придобити доходи. От офшорка в офшорка е много трудно да е проследи, тези преводи обикновено са свързани с прикриване на определени сделки или определени влияния и тук е основният проблем“, каза още Данаилов и добави, че парите от офшорки се връщат у нас под формата на чуждестранни инвестиции.

Финансистът засегна и темата за инфлация, като заяви, че парите по Плана за възстановяване ще дойдат и те ще са един от начините да се преборим с инфлацията.