Армията няма да лекува вируса, но армията би могло да се наложи да участва като спомагателен ресурс в осъществяване на общите противоепидемичните мерки. Ако има задълбочаване и влошаване с кръга заразени от COVID-19, ще има риск и нужда дори и от допълнителен човешки ресурс.

Не става въпрос за милитаризация, а за организация на ресурсите в сложната ситуация.

Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов във връзка с приетия на второ четене в Народното събрание текст, който разрешава военнослужещите да могат да участват в прилагането на мерките по време на извънредното положение.

За „Лице в лице“ Кирилов подчерта, че може да се стигне до момент, в който да има остър дефицит на хора, които да осъществяват и следят за спазването на мерките. По думите му става въпрос главно за човешкия и организационен ресурс, както и за техника, която да бъде полезна.

„Целта тук не е репресия, нека не извращаваме смисъла. Говорим за защита на най-голямата ценност, която имаме като хора и общество – животът и здравето. Не искаме да се гоним по улиците и да се проверяваме, нито да има употреба на груба сила“, подчерта министърът.

Плащанията по кредит

Министър Кирилов обясни, че има отсрочка за забавени плащания по кредити по време на извънредното положение. По думите му лихвата за дадения месец ще остане дължима, но неплащането ѝ няма да предизвика наказателни последици.

Забранени са и всички действия на съдия изпълнители (частни или държавни) по отноешние на принудителни продажби.

- Няма да има допълнителна наказателна лихва;

- Няма банката да обяви кредита за предсрочно изискуем;

- Банките няма да вадят изпълнителен лист за вземането;

- Няма да могат да ни впишат в кредитния регистър като некоректен длъжник;

- Няма да могат да образува изпълнително производство или да вземат вещи без значение по какъв ред.

Изповядване на сделки

Правосъдният министър изтъкна, че в момента нотариусите имат правото да изповядват сделки и при неотложни случаи хората да могат, например, да заверят своето завещание.

Въпреки това смята, че рискът от евентуално разпространяване на коронавируса е голям.

„Разчитаме, че нотариусите ще обезопасят канторите си и ще допускат само клиенти с необходимите предпазни средства. Едно подписване води след себе си много последствия“, изтъкна Кирилов.

Той призова по-възрастните хора да не се поддават на паника особено във връзка с имуществената собственост и да не приемат под чуждо въздействие каквито и да е сделки.

Използване на СРС

Относно използването на СРС Кирилов заяви, че в пленарна зала се обсъжда, ако даден човек е обявил лични данни (мобилен номер), се укрива и не спазва карантина – би следвало мобилният оператор да даде данни за движението на този човек и през кои клетки е минал с телефонния апарат.

Свободата на словото

В Закона е гарантирано, че няма да се посегне на хората и техните права. Свободата на словото по никакъв начин не се засяга от мерките и действията, обясни министърът.

„Възможно е при извънредно положение да имаме известно нарушаване на неосновните права на личността. По тази причина още вчера подписах писмо, което да бъде изпратено през МВнР до Европейския съд по правата на човека. Европейската конвенция предвижда процедура по временна дерогация при извънредно положение, за да обясним пред Европейския съд какво сме направили и съответно последиците от жалбите на лица, които твърдят, че са били засегнати, няма да бъдат разглеждани“, коментира още той.

Вижте цялото интервю във видеото!