Хората масово подкрепят акциите на прокуратурата, очакват и по-сурови, защото виждат как се наказват „вечните чорбаджии изедници“. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ психиатърът д-р Любомир Канов.

Той поясни, че масово има емоция на възмездие и че хората са се нагледали на безнаказаност през прехода.

"Има и друга по-образова част, която се тревожи за законността на тези неща и събития, която търси юридически основания да оспори някои от тези прокурорски решение тип бърза атака срещу много хора едновременно. Поставя се под съмнение юридическата компетентност на прокурора в тези дела“, обясни още Канов.

Според него що се касае страховете от влизането ни в еврозоната и  превалтирането на депозитите е нещо като психоза, която особено в днешната реалност е лесно да се превърне в паника.

По думите на специалиста масовите комуникации и медии правят нещата още по-лесни в план на докарване на дадени общества, та дори и на цялата планета до състояние на паника.

Той даде пример с коронавируса:

„Лъжливите панически новини, включително и този вирус, макар и смъртността му да е едва 2-3%, 40 хиляди заразени и няколко хиляди смъртни случая по света, може да доведе до паника, едва ли толкова бързо някога се е разпространявала мълвата за чумата, която изтребвала много повече хора някога“, коментира д-р Канов.

Той поясни, че по-образованите общества са по-малко подвластни на състояния като паника.

Вижте целия разговор във видеото.