Нови случаи в Европа на заразени с коронавирус. 11 - само във Франция, след десетки тествани за последното денонощие. Великобритания съобщи за 4 нови случая.

В края на януари 11 британски граждани прекарват ски ваканцията си в селцето Контамин-Монжоа. Един от тях, току-що се е завърнал от Сингапур и е носител на вируса. Най-вероятно го предава на част от туристите, сред които и дете. А то оказва се е в контакт с много други деца във френска детска градина.

„Ако децата са били много близки, защото са приятели и са били на един чин, тогава тези деца са в по-голям риск от децата, които просто са играели на двора или са били заедно във столовата“, заяви Анйес Бюзен, министър на здравеопазването.

Последваха мъчителни часове в очакване на резултатите от десетки тестове.

До момента всички резултати от последните 2 дни в района на Алпите са отрицателни. Последствията за ски курорта обаче неизбежно ще са негативни.
 

„Искам  да напомня, че към този ден няма епидемия. Случаите са идентифицирани и се наблюдават, не трябва да всяваме допълнително паника или да изпадаме в истерия“, каза Етиен Жаке, кмет на Контамин-Монжоа.
 
Новите четири случая в Англия също са имали контакт с британската група във Франция. В Китай броят на заразените вече е над 40 хиляди.

Круизният кораб в пристанището на японския град Йокохама остава под карантина. От 3 хиляди и 700 туристи, положителни се оказаха пробите на още около 70 пътници. Така броят на заразените на борда достигна 130. 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 313 20 5 9
Света 620938 24626 28653 137363
Заразени* Нови Починали
България 313 20 5
Света 620938 24626 28653
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer