Децата, които имат хронични заболявания, трябва да се имунизират, когато има одобрена за тях ваксина, а ваксинацията на останалите трябва да става по преценка на личните лекари, заяви директорът на педиатричната болница в София д-р Благомир Здравков в „Лице в лице“.

Има скок при случаите на коронавирус при децата след появата на „Делта“ варианта.

„Децата са ниско ваксинирана група, тоест за тези под 12 години няма още разрешение за приложение на която и да е ваксина, а за тези над 12 г. ваксинацията в България е значително рядка. При неваксинираните заразяването е в много по-бързи темпове“, коментира още д-р Здравков.

„Специалистите по вирусология твърдят, че щадящите тестове са еквивалент на бързите антигенни тестове. Ако те бяха компромисни, изобщо нямаше да навлязат широко като приложение“, коментира педиатърът по повод предложението учениците да се тестват като вариант за връщането им в класните стаи.

Снимка: btvnovinite.bg

Лекарят обясни, че щадящите тестове за деца включват взимане на проба чрез отделяне на слюнка, без да се бърка в гърлото на детето, като това може да стане и чрез тестове близалки, които съберат екстракт от слюнка, като той се потапя в реактив и се накапва върху шпула.

Д-р Здравков отбеляза, че тези тестове са много по-щадящи за малките и даде пример с Германия, където децата се тестват с обикновените тестове за коронавирус, като сами взимат пробите си.

По неговите думи самото протичането на инфекция при децата с „Делта“ варианта е по-тежко, като това важи най-вече за тези с хронични заболявания, а честотата на заразени с COVID деца, които имат нужда от хоспитализация, се е увеличила значително от предходната вълна.  

„Най-често причината за стигане до болница е повишена температура, кашлица, белези на дихателна недостатъчност, която е изразена в различна степен спрямо възрастовите групи. За щастие, резултатите от лечението са много добри“, коментира педиатърът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!