Най-малките ученици от първи до четвърти клас, които в момента са на дистанционно обучение, се очаква от другата седмица да учат присъствено. Това ще става с тестване два пъти в седмицата с т.нар. щадящи слюнчени тестове. При успех този метод ще се приложи и в по-горните класове. Учителите също трябва да представят зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Снимка: btvnovinite.bg

Мила вече иска да се върне в клас, за да се вижда с приятелите си.

„Онлайн трябва да седиш постоянно на компютъра. Могат да ти се развалят очите“, отбелязва първокласничката.

Според майка й присъственото обучение е за предпочитане пред дистанционното, но не на всяка цена.

„Моята дъщеря не иска да бъде тествана. Това би било нещо стресиращо, макар и да са тези неинвазивни методи за тестване. Първо, сме ваксинирани не само аз и съпругът ми, но и родата. Защо трябва да бъде тествана тя, при положени, че ние сме взели всички мерки с оглед ограничаване на заразата“, пита майката. 

Преподавателите ще бъдат обучени да извършват щадящите слюнчени тестове, гарантираха от просветното ведомство.

„Напълно съм готова, тестът, който се прави е със слюнка. Изключително лесен и безопасен, посочва Александра Георгиева, начален учител по музика в 51 СУ „Елисавета Багряна“.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Ива Асенова, зам.-директор на училището обаче, не е добре учителят да влиза в ролята на медицински специалист, затова трябва да се помисли за друг вариант.

Тестовете ще осигури държавата за месец напред, прилагането им започва от другата седмица.

„Ще осигурим 13 млн. лева за закупуване на щадящите тестове, при които се отделя слюнка от детето, която се изследва“, обясни днес на брифинг министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„По отношение на учителите акцентът не е върху това, че те трябва да имат документ. Ако го нямат, те ще бъдат тествани по два пъти седмично по същия начин“, отбеляза и проф. Николай Денков, министър на образованието и науката.

За да преминат децата в клас, министърът призова родителите да дават съгласие за тестовете на децата.

Снимка: btvnovinite.bg

Целта на тестването на най-малките ученици е, освен да ги върне в клас, и да се избегне карантинирането на цели паралелки, каза още министърът на здравеопазването. А тестването най-вероятно ще се извършва по време на първия учебен час.

През последната седмица броят на заболелите деца надхвърли 500 за ден.

На дистанционно обучение в момента са децата в различни общини в 19 области, показват данните на Министерството на образованието.