Австралийските власти започнаха този понеделник да имунизират срещу COVID-19 ученици на възраст от 12 до 15 години с препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“, съобщи федералното здравно ведомство на страната, цитирано от ТАСС.

"Децата и юношите от 12- до 15-годишна възраст, намиращи се в условия на повишен риск от заразяване с коронавируса, (от 9 август) имат право да бъдат ваксинирани с препарата на компания „Пфайзер", се казва в съобщение на здравните власти в „Туитър“.

Първи ще получат ваксина учениците от няколко района на Сидни, където са регистрирани огнища на COVID-19. С тази цел на стадиона "Кудос" в местния Олимпийски парк е организиран временен център за имунизация. Очаква се до седмица там да бъдат ваксинирани най-малко 24 000 ученици от югозападните райони на мегаполиса.

В момента тийнейджъри се ваксинират само в щата Нов Южен Уелс, където според властите на 16 юни е започнала втора пандемична вълна. Предстои обаче процесът да обхване и останалите региони от страната.

Междувременно в Нов Южен Уелс продължава кампанията за ваксиниране на пълнолетното население с медикамента на „АстраЗенека“, който се предпочита за използване при лица над 50-годишна възраст. Хората от 18 до 50 могат по лекарска препоръка да избират между този препарат и ваксината на „Пфайзер“.

По последни данни първа доза ваксина са получили досега 13,6 милиона души - над 53 процента от населението на Австралия, а 4,6 милиона австралийци (18 процента) са ваксинирани изцяло. До края на годината властите планират да имунизират около 70 на сто от всички жители.

От началото на пандемията в Австралия са открити общо 36 330 заразени с коронавирус, 937 пациенти са починали, над 30 600 са оздравели, посочват здравните власти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!