„Наблюдаваме сериозно дискредитиране на „Има такъв народ“ (ИТН). Усещането за тях е за тежка неадекватност към ситуацията“.

Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ социлогът от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова относно настроенията след избирателите, след като стана ясно, че със сигурност се върви към втори предсрочни парламентарни избори тази година.

Тя уточни, че има и оценка за лековерност на другите протестни партии, че е достатъчно да не харесваме ГЕРБ, за да се харесаме едни други.

В тази игра невинни няма, всеки понася в различна степен отговорността и това ще го видим на изборите, коментира социологът.

В отговор на въпроса дали нов политически проект може да обърне резултата на следващите избори Димитрова смята, че има политическа загадка: в стратегията ли е на президента да създаде модел, който да конкурира партиите, които го подкрепят. Такъв евентуален проект би конкурирал ДБ, ИБГНИ, включително БСП, уточни тя.

Според социолога на „Алфа рисърч“, ако изборите за президент и парламент не са 2 в 1 тези за държавен глава ще са първи, а това ще доведе до още по-ниски избирателна активност на парламентарния вот.

Гледайте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!