Българският хелзински комитет си изгражда мрежа на влияние сред магистратите у нас. Това заяви в предаването „Лице в лице” депутатът от ВМРО Борис Вангелов.

Той допълни, че неправителствената организация години натрупа страшно много негативи, „върхът на наглостта им е намесата на по казуса „Полфрийман”. „Те не защитават насилвани старци по селата, но когато става дума за убийци и изнасилвачи – те започват да хленчат за условията в затвора”, каза Вангелов.

Според народния представител, организацията води съдии и прокурори на специално организирани семинари, за да може те да лобират в полза на БХК. Вангелов добави, че насрочването на по-ранна дата за делото на осъдения за убийство Джок Полфрийман цели австралиецът да напусне страната.

„Трябва да се дадат отговори защо се освобождава Полфрийман, защо не се приемат становищата на Софийски градски съд и защо БХК постоянно застава в защита на подобни лица. Всяка една организация, която уврежда държавността и не спазва законите трябва да бъде закрита”, каза още депутатът.

Вангелов посочи, че ВМРО не се възползва от обществения интерес към казуса предизборно. По думите му, ако това беше така – партията щеше да е първа политическа сила.

Народният представител коментира и позицията на България спрямо присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз.

„Когато говорим за Македония – трябва да разделяме народа от управляващите. В Македония има антибългарски кръгове, свързани с бившите югославски структури за сигурност, които имат влияние в правителството. Става въпрос за българската история и ние не трябва да отстъпваме и на милиметър”, посочи депутатът.

Той добави, че тонът е бил втвърден след срещата на ВМРО с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!