Служителите на МВР работят по случая с АМ „Хемус“ от месеци без участието на прокуратурата, заяви в предаването „Лице в лице“ министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му по случая са събрани томове с информация, а наблядаващи прокурори по делото не знаят къде се намира ГДБОП.

„Строителството на втората по дължина авотомагистрала у нас е национален обект, който се очакваше от много български граждани и струва на данъкоплатците огромни финансове средства. Сега се оказа, че нито парите са налице, нито магистралата е готова“, каза вътрешният министър.

„Пита се в задачата защо тази прокуратура не е започна разследване преди да се формира служебно правителство, за да разбере има ли престъпления, които са извършени във връзка със строителството на автомагистрала „Хемус“, посочи той.

Според Бойко Рашков има извършени престъпления и те могат да бъдат наречени „престъпленията на века“.

Той посочи, че е имало отклоняване на бюджетни средства чрез използването на предварително обмислени механизми. По думите му средствата са отивали в чужди джобове, партийни каси и дори в чужбина.

„В един изключително важен момент от разследването, когато има лице, което е задържано и привлечено в качеството на обвиняем, е имало процесуални възможности, които е могло да се използват, с цел то да изпълни обещанията, които е дало – да направи самопризнания“, разкри вътрешният министър.

По думите на Рашков самият обвинияем е поставил две условия. Първото е, че би направил пълни самопризнания, ако прокуратурата не протестира мярката за неотклонение домашен арест, а второто е – ако му се наложи да пътува в чужбина, евентуално прокуратурата да му разреши.

Обвиняемият все още не е направил самопризнания, заяви Бойко Рашков. Според него представителят на прокуратурата не е обърнал внимание на тези възможности, които има. „Това е един от възловите лица в схемата „Хемус“, заяви Рашков.

„Този чавек, който вече е известен, можеше да ни отведе по най-късия път до мястото, където се намират онези 50-60 млн. лева. Дали не са отнесени тези пари при някои ръководни политически лица, дали са изнесени в чужбина, дали не са в нечии партийни каси“, попита вътрешният министър.

Три екипа от антимафиоти са били готови да тръгнат по следите на парите за автомагистрала „Хемус“, след самопризнания от арестувания Борислав Колев, каза още Рашков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!