„В резултат на безпрецедентния натиск върху прокурорите (по производството за аферата „Хемус“) да не протестират мярката на обвиняемия и да му позволят да пътува в чужбина, същите са счели, че пряко е въздействано върху вътрешното им убеждение. Отделно от това, предвид образуваното от СРП досъдебно производство за престъпление по чл. 289 от НК, колегите смятат, че това би довело до допълнителен натиск върху тях, което да им попречи да вземат решения по делото. Ето защо същите са депозирали своите самоотводи пред Апелативна прокуратура-София“, съобщи  заместник градския прокурор на София Иво Илиев на брифинг на държавното обвинение.

Апелативна прокуратура-София трябва да реши дали има данни за натиск и дали ще уважи техните самоотводи, отбеляза Илиев.

Докато Апелативна прокуратура реши дали да уважи самотовода, те ще продължат да наблюдават разследването, каза говорителят на СГП Десислава Петрова.

Градският прокурор Илиана Кирилов обясни, че ако самоотводите бъдат уважени, предстои ново преразпределение по случаен принцип на делото на други магистрати.

„Ние имаме желание да работим със структурите на МВР, както през годините. Това е в интерес на обществото и за разкриване на случилото се по всяко досъдебно производство. Оттук нататък извършване на процесуално-следствени действия, възложени на структурите на МВР, ще се извършват само в кабинетите на прокурорите и това важи за всички досъдебни производства”, заяви Кирилова. 

В събота разследващите от ГДБОП заявиха, че са се превърнали в шофьори на прокурорите.

В отворено писмо днес от Асоциацията на разследващите полицаи искат промени за засилване на правомощията и осигуряване на тяхната независимост.

Изтъкват и че обвиняемият има право да даде обяснения във всеки един момент, без това да бъде ограничавано нито от разследващия полицай, нито от наблюдаващия прокурор. 

Към твърденията на прокуратурата за оказван натиск от страна на ГДБОП се присъедини и Камарата на следователите, които внесоха декларация в Представителството на Европейската комисия в София.

„Има декларации от ръководството на МВР, които са насочени директно срещу прокуратурата и работата ѝ, и това в никакъв случай не е добър колегиален тон и не е пример за взаимодействие“, казва следователят Ясен Тодоров.  

Според правосъдния министър сблъсъкът по случая "Хемус" е тест за държавното обвинение.

„Доколко българската прокуратура е готова да разследва дълбоката държава, да противодейства на всеки такъв симптом или ще се фокусира върху това да е един бюрократ, да е една институция, която създава само бюрократични разпри между различните органи“, коментира Надежда Йорданова.

От МВР този вторник отказаха коментар.