Темата "корупция" в момента е много по-мащабна като резултат, защото ние ще бъдем свидетели на престъпленията, свързани с покупката на гласове, до петък, до събота. Другата корупция, която е много страшна, която отслабва България като държава, е с чудовищни размери, не преувеличавам, думата е точна. Това каза в предаването „Лице в лице” служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той в прав текст заяви, че бившият премиер Бойко Борисов е раздавал бюджетни средства като свои.

„Затова препоръчах на главния прокурор тези дни да прочете Одитния доклад на Сметната палата, и да обърне внимание на изказването на моите колеги - министрите Петров и Комитова. Те съобщиха една ужасна сума - 8 млрд. и 600 милиона лева, които просто са дадени на фирми, вероятно такива, които са близки до управляващите, които бяха до 4 април, и в нарушение на Закона за обществените поръчки. Няма никакви изгледи тези средства да бъдат вложени в строителство или да бъдат върнати на държавата, няма никакви гаранции за това и дали ще извършат изобщо строителна дейност. Една фирма, както възниква, както се регистрира, така може да изчезне като фалира и т.н. Тези средства вече са в патримониума на тази фирма, те са излезли от бюджета на нашата страна, те са наши пари, на всички данъкоплатци, на всички българи и Борисов ги е раздал", подчерта Рашков.

"Преди няколко години на всички ни правеше впечатление - той бил дал пари да увеличи заплатите, дал бил пари да увеличи пенсиите, дал бил пари за това, дал бил пари за онова. Не, той не даваше нито тогава, нито дава сега собствени пари, но демонстрира, че разполага с богатствата на държавата като със свои собствени средства. Подобно нещо досега ние не сме забелязали в нито един наш политик. Това е единственият политик, който си позволява по такъв начин да раздава бюджетни средства, включително от отворения прозорец на т.нар. джипка”, допълни вътрешният министър.

По думите му, разкритията за купуване на гласове са ежедневие.

"Най-впечатляващият резултат е в Хасковско – откриха се списъци с 28 000 български граждани, избиратели, които данните сочат, че са били използвани на предходните избори и се подготвя използването им сега срещу заплащане. За Хасковска област такъв брой избиратели, които ще участват в изборите срещу заплащане, тоест хората трябва да гласуват не по волята си – това може да се дефинира като бедствие. Областта не е чак толкова голяма, избирателите не са чак толкова много на брой и близо 28 000 или 30 000 души - това е сериозен вот, който оказва съществено влияние върху крайния изход на изборите”, посочи Рашков.

Той допълни, че и в други области се натъкват на такива случаи, като за момента се откриват списъци с лица по 2000 – 3000 - 4000 души.

„Може би до края на седмицата ще се констатират десетки хиляди български граждани, които ще се явят на изборите формално, без да изразяват собствената си воля. Това са първоначални данни, които служат за поставяне началото на наказателни дела. Те в момента в мащабите на страната са, ако не ме лъже паметта, повече от 20. Иначе сигналите в министерството са около 150 и по тях се работи”. 

По думите му, има български граждани, които очевидно са с толкова нисък стандарт на живот, че са съгласни срещу 30, 50 или малко повече лева да гласуват за този, за който им кажат.

„Това са нечисти пари, които са дошли по някакъв начин, дали по линия на наркотрафика или по друга такава подобна криминална линия, дали някой бизнесмен желае да бъде в много близки отношения с някои политици, на които разчита, че в последствие, ако се появят във властта, ще му помагат в бизнеса… Причините и източниците на тези средства могат да бъдат най-различни”.

Рашков беше категоричен, че ГЕРБ не е единствената партия, за която се купуват гласове.

„Но председателят на тази партия излезе извън нормалните граници да нарича на професионалния празник служителите на МВР милиционери и други подобни обиди. Хората си вършат професионално работата. Ако, когато един служител на МВР си върши професионално работата, ние го наричаме милиционер или по някакъв друг обиден начин – какво правим. Може ли един политик да си позволи подобно отношение и по такъв начин да смаже самочувствието на един служител на МВР, а иначе разчитаме на него да разкрива престъпления".

Рашков припомни, че преди няколко дни е заявил, че не е добре такава информация във връзка с купуването на гласове да се посочва гласово, защото някой би могъл да остане с впечатление, че МВР подбира партии, за да може да съдейства на други партии да се представят по-добре на изборите.

"Тези случаи, които станаха публично известни – в Пловдив и в Хасковско, там и прокуратурата се намеси, като че ли прокуратурата се почувства засегната.

Защото този човек, който най-напред полицията насочи своето внимание към него, от дълго време е в полезрението на полицейските органи, но по информацията, която имам – не са позволявали да се посегне към този човек. И затова казвам, че полицаите са се почувствали със законово развързани ръце вече да пристъпят към реализация по отношение на този човек. И какво стана накрая – с подигравки и прокуратурата, и бившият минитър-председател – че това били милиционерски подходи.

Тук не става дума само за упреци към мен, защото действително при претърсването и изземането бяха намерени различни вещи, между тях е наистина имало и най-вероятно контрабандни стоки, стоки без бандерол и други, но важното е, че са намерени списъци с имена на хора, на хартиен носител, срещу имената на които са посочени съответните суми.

В хода на проверката бяха установени лицата, които са търсили български граждани, на които срещу заплащане да се обезпечи, че те ще гласуват за една или за друга партия. Лицата, които са получили такива суми, по 30 лв., също са установени и са разпитани от полицаите в Пловдив пред съдия.

Пита се в задачата защо бившият министър-председател, а и един зам.-главен прокурор в Пловдив обръщат внимание единствено и само на факта, че при претърсването и изземването са намерени стъкленици или пък съдове с течност, която наподобява алкохол. Защо според вас е така? Искат да се омаловажи тази дейност, която е извършена и може би подготвят смачкването и на този случай, защото ние станахме свидетели на доста много такива. Тези лица са задържани с полицейска мярка „задържане под стража”, след което са освободени. За нашата прокуратура това, че има доказателства за такава дейност, която е класифицирана като престъпление срещу политическите права на българите, няма никакво значение. Те са освободени и дори се правят изявления все едно, че нищо не се е случило”.

На въпроса откъде знае, че тези списъци са предназначени за гласуване за ГЕРБ, а не за друга партия, Рашков заяви, че разпитаните 4 лица пред съдии са признали и са обяснили цялата обстановка, такава, каквато е била.

"И при един относително ясен случай, по отношение на който са положени доста усилия, няколкоденонощни усилия, бившият министър-председател казва – то там са намерени само някакви дамаджани…”. 

На твърденията на прокуратурата, че се занимава с хибридни атаки и че се намесва в правосъдната система и нейната независимост, Рашков заяви, че не смята, че трябва да се обвързват действията на МВР с прокуратурата все едно се сключва сделка:

„Защото ние сме представители, държавни органи, между които не трябва да има подобни търговски отношения. В нашия НПК има достатъчно много правни норми, които уреждат взаимодействието между прокуратурата и органите на МВР. Достатъчно е да се спазват тези норми, които предвиждат, че прокуратурата може да дава указания на служителите на МВР при изясняване на едни или други обстоятелства по определени преписки, по съдебни дела и т.н. Това е уредено. От друга страна тези служители са задължени да изпълняват онова, което е възложила прокуратурата – какво повече трябва".

На въпроса може ли да докаже произхода на средствата, с които е купувал имотите си, Бойко Рашков беше категоричен, че може.

„Дадох пространно интервю по този въпрос, повече от 20 години, 25 ми се струва, че са, съм подавал декларации до Сметната палата, а от 2019 г. и пред Антикорупционната комисия. До настоящия момент от нито една от тези контролни институции, които наистина проверяват какво декларира един човек, заемащ съответната длъжност в държавата, дали това съответства или не съответства, до момента аз подобни бележки нямам. От момента, в който тази комисия беше оглавена от Сотир Цацаров, оттогава започна да витае в публичното пространство това, което ме питате сега. Готов съм във всеки един момент да седна пред който и да е контролен орган и съвсем детайлно да обясня за какво иде реч и нямам абсолютно никакви притеснения“.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!