Нашият проблем се състои в това, че нямаме избистрена концепция за външната ни политика по отношение на Турция, ние караме „на парче”. Това коментира в студиото на „Лице в лице” експертът по сигурността и балканската политика Боян Чуков.

Той посочи, че вероятно коментарите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу за българския Закон за вероизповеданията действително са били извадени от контекста и голяма част от емоциите у нас са били породени от лош превод.

В същото време, Чуков беше категоричен, че близостта между Главното мюфтийство и турския Дианет е недопустима: „Считам, че мюфтийството трябва да се финансира от българската държава и трябва да се сложи контрол на всяко едно финансиране за всички вероизповедания в България”.

По думите му по линия на Турция нашата страна през годините е пропуснала много ситуации, в които е трябвало да реагира по-твърдо. Като пример той даде действията на бившия посланик на южната ни съседка Сюлейман Гьокче: „Той се държеше като човек, който участва в български политически живот наравно с българските политици”.

Боян Чуков посочи, че в Турция изборите са донесли промяна, но реално партията на Реджеп Ердоган е загубила едва процент от подкрепата си спрямо 2014 г. По думите му опозицията контролира „полиси”, които дават 70% от БВП на страната, но законодателството позволява на вътрешния министър да сменя кметове по заповед на държавния глава.

А освен това в Турция няма да има никакви избори чак до 2023 г.