Ще се направи цялостна проверка на колекцията на бизнесмена Васил Божков, която ще отнеме два месеца. Това каза в студиото на „Лице в лице“ културният министър Боил Банов.

Той заяви, че никой никога не е правил опити да изнася ценните артефакти в кашони или чували.

Вратичка в закона е позволила на бизнесмена да не идентифицира над 2 700 ценни предмети, обяви още министърът на културата.

Снимка: bTV

Главният прокурор Иван Гешев възложи на министъра на културата Боил Банов да провери и изясни обстоятелствата около произхода, придобиването, идентифицирането и регистрация на предметите, стопанисвани от фондация "Тракия", собственост на хазартния бос.

Снимка: bTV

Междувременно в редакцията на предаването от фондация „Тракия“ изпратиха кадри, за които твърдят, че показват изнасяне на предмети в кашони, като отново повториха, че ценности са били поставени в тях и така са застрашени от повреда.

В позиция се пояснява, че стартира процедура по спешно оказване на помощ от ЮНЕСКО във връзка с "едноседмичните опити за незаконно изземване на частната колекция на Васил Божков".

Банов отрече това да е така и поясни, че е смешно да се смята, че в подобни кашони като на видеото има ценни предмети.

Министърът на културата заяви и че 212 от предметите са регистрирани на фондация „Тракия“, за да се създаде музей с тях, а други над 2000 са на Божков и за тях само е подаден документ, за да се регистрират, което е една стъпка от 3.

От самото начало на операцията експерти следят предметите и на място се оглеждат, ще се направи и експертиза на картините на бизнесмена, за да се определи дали са автентични, допълни Банов.

Той поясни и че археологическите предмети са по-особен случай и дори и да са част от частна колекция те не може просто така да се изнасят на търг, понеже са част от паметта на нацията.

Снимка: bTV

Той коментира и информациите, че на Венецианско биенале с били изложени чаши за левче от ИКЕА, като заяви, че показаните предмети са направени от счупено стъкло и са символика на това, че можем да използваме нещо ненужно, като му вдъхнем нов живот. 

Вижте целия разговор във видеото.