„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ и по-голямата част от Светия им синод. Най-добрите богослови казват, че Руската православна църква е изпаднала в ерес. Самият патриарх Кирил, агент Михайлов, е скрит зад униформата“, каза богословът и юрист проф. Дилян Неделчев в предаването „Лице в лице“. 

По думите му в Руската православна църква духовници освещават ракети с името „Сатана“ и дават благословия на руската атака във войната срещу Украйна.

Професор Неделчев коментира скандала с Руската църква в София и изгонените духовници, упражнявали „дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси“. 

„Каноните на православната църква забраняват в една автокефална православна църква да съществуват алтернативни паралелни структури. Според закона само Българската православна църква може да се разпорежда включително с покрито и непокрито имущество“, каза той. 

По думите му всички институции от религиозен характер се регламентират от Закона за вероизповеданията.

„Всякакви заведения от религиозен характер – църкви, сиропиталища и тн. За да се откриват и функционират тези заведения, те трябва да имат качество на юридическо лице. Религиозна институция ли е посолството на Русия? Защо руската държава ще представлява една религиозна институция и крие ли се тя зад дипломатическия имунитет на руското посолство“, пита богословът проф. Дилян Неделчев.

Вижте целия разговор във видеото.