„Не вярвам напълно в тезата за отравянето на Емилиян Гебрев, понеже уж ядеш екочисти салати, а после те ти предизвикават някакви организмени разтройства – не ми звучи като отравяне”, коментира в студиото на „Лице в лице” бившият шеф на ЦСБОП (1991-1992 г.) Тихомир Стойчев.

Според него всеки, който търгува с подобни неща – дали са психотропни вещества, дали са оръжия – стъпва по тънък лед и непрекъснато е изложен на рискове и опасности.

„Там се пресичат много интереси”, добави той и коментира, че е много странно, че станало през 2015 г. се разнищва чак сега.

„Много е чудно защо от 2015 г. досега не знаем какво се е случило, имам чувството, че България ще обслужи интереси на версии, издигнати във Великобритания”, каза още Стойчев.

Снимка: bTV

Токсикологът проф. Никола Александров пък коментира фосфороорганични съединения, като заяви, че за да се припадне от подобен пестицид, е необходимо количество под 1 грам.

Той е силно токсичен и се ползва за борба срещу вредители по земеделските култури като от години не се продава на пазара.

"Тези фосфороорганични пестициди и бойни отровни вещества спадат към групата на нервнопаралитичните отрови", отбясни токсикологът.

Александров открои, че разликата между пестицидите и бойните отровни вещества е степента на токсичност.

В "Тази сутрин" бившият министър на отбраната Бойко Ноев заяви пък, че според него българските власти се опитват да прикрият случая с отравянето на Емилиян Гебрев и още двама души през 2015 година.

Вътрешният министър обяви, че разследването продължава. A Гебрев и днес отказа да коментира темата. Случаят ще бъде обсъден утре в Комисията за контрол над службите - на закрито заседание.

Вижте целия разговор във видеото.