Имаме 21 месеца, за да транспонираме нова директива за аудио-визуални услуги, която да позволи законът да влезе в интернет, като ще обхване всички сайтове с аудио-визуално съдържание, каза в предаването „Лице в лице” Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии. 

Тя обясни, че сайтовете се конкурират вече с телевизията и радиото, а младите се информират основно чрез мрежата, затова е необходимо да се пресекат фалшивите новини. Жотева бе категорична, че това не е цензура, а подпомагане на добрата журналистика да остане такава.

„От средата на ноември миналата година тази директива седи на сайта на Eurolex и чака някой да я прочете. Предстои голяма промяна в Закона за радио и телевизия, където би трябвало да намери място новата директива. Би трябвало да се припознаят сайтовете като електронни медии и всеки един сайт, който съдържа някакво аудио-визуално съдържание, да подлежи на регулация. Това не може да бъде наречено цензура, просто същите правила ще се прилагат”, каза тя.

"Става въпрос за една Директива за аудио и визуалните медийни услуги, която ЕС преди 3 г. прецени, че тази, която беше приета 2010 г. и транспонирана в българското законодателство, е твърде остаряла. Последните 3 г. 28 държави членки представители на различни организации – телевизии, неправителствени организации, регулатори и на министерствата на културата, седнаха и написаха нова Директива за аудио и визуалните медийни услуги, която е много по-широк обхват, защото човечеството вече се изнесе в интернет“, добави Бетина Жотева. 

Според нея в стария закон може да има нов раздел за електронните медии, към който да се включват и сайтовете.

„Беше разширен обхватът на аудио-визуалните услуги, да влезе в интернет, където са формите за споделяне на видеото, социалните мрежи, сайтовете, където има аудио-визуална информация, но написаната не подлежи на регулация”, поясни тя.

Вижте целия разговор във видеото.