Пандемията с COVID-19 е извадила наяве слабите страни на американската икономика, заяви българският финансист Йордан Колев, който живее в Ню Йорк, при участието си в предаването „Лице в лице“.

„Трудно е в момента да бъдем оптимисти в Ню Йорк. За съжаление, нашият щат се превърна в световен епицентър на заразата. Ню Йорк има повече случаи от всяка друга държава в света – повече от Италия, повече от Испания. Въпреки това има положителни сигнали от последните дни – намалява броят на новопостъпилите в болница, намалява броят на тези, които се нуждаят от машини за обдишване, а броят на смъртните случи се стабилизира, въпреки че е на високи нива – не се увеличава през последните 10 дни“, разказа Колев.

„Властта предприе радикални действия за кратко време. Беше приет пакет от 2 трилиона долара, който да помогне както на гражданите, така и на бизнеса. Всеки американски гражданин получава чек за 1200 долара, ако е получавал до 75 000 долара на година и намалява, ако получават до 100 000 на година. Така огромната част от американците ще получат по 1200 долара и ако имат деца, и се класират, ще получат по 500 долара допълнително“, разясни финансовите мерки българският финансист.

Снимка: btvnovinite.bg

„Кризата с COVID-19 показа, че американската икономика не е толкова подготвена, колкото изглеждаше. Никой не обръщаше внимание на задлъжнялостта на фирмите. Тези ниски лихвени проценти, оставени след кризата през 2008 г. в САЩ и Европа, бяха ниски за прекалено дълго време, което стимулираше фирмите да взимат заеми и да инвестират“, заяви Колев.

Въпреки печатането на пари в момента цената на американският долар се повишава. Не е задължително печатането на пари да доведе до инфлация, смята Колев.