Никъде във внесените текстове в Закона за ветеринарномедицинската дейност няма предложение за слагане на намордник на кучета над 5 кг. Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ в студиото на „Лице в лице”.

"В момента всички собственици на кучета са задължени да ги извеждат на повод без значение от породата и килограмите, а в сегашното законодателство, което действа от 2005-та, е посочено, че всички собственици на агресивни кучета трябва да ги извеждат с намордник. Не променяме нищо в нормите, увеличаваме санкциите ако се води без повод - от 100 на 300, (...) както и ако собственикът води без намордник агресивно куче, от 100 на 1000 лева глоба", обясни Атанасова.

Тя посочи, че в закона се дава право на стопанина да реши дали кучето е агресивно, или не, като при това той носи отговорност.

След серията от инциденти с агресивни кучета, депутатите гласуваха на първо четене да се увеличи глобата за разхождане на четириного без обезопасителни средства. Сред някои стопани на кучета пък се появиха опасения, че някои малки породи може да пострадат от поставянето на намордници.

Вижте още във видеото.