При срещата на Бойко Борисов с американския президент нашият премиер зададе дневния ред, а не обратното, както трябваше да бъде. Това коментира в студиото на „Лице в лице” журналистът Асен Агов.

По думите му именно нашият премиер е повдигнал въпроса за нежеланието да се милитаризира Черно море и е предложил по-скоро да има координационен център във Варна.

Според журналиста Борисов и Тръмп си приличат. Той обясни, че наистина няма нужда от нови бази, тъй като има една в Румъния, което е на 200-300 км.

Освен това той поясни, че доста се надценява силата на Русия, тъй като ЕС харчи за отбрана колкото Русия и Китай взети заедно.

Като сложим и засиленото присъствието на Америка в Черно море, няма нужда от база, а координационен център е предпоставка за сигурността на западното крайбрежие на Черно море", добави Агов. 

Борисов и Тръмп обсъдиха вчера и енергийните проекти между двете страни, като Борисов потвърди, че американски експерти ще посетят страната ни, както съобщи посланикът на САЩ у нас миналата седмица. 

При енергетиката очевидно няма да има забавяне що се касае диверсификацията, при подписаната вчера позиция ясно е подчертано - без монополи, дали ще бъдат разбити – монополът на НЕК, „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз”, не се знае, коментира Агов, като по думите му това може и да не се случи.  

Относно визите за българите Агов посъветва всеки да изчита правилата за кандидатстване много внимателно и да изпълнява всички изисквания и така, по думите му, ще има много по-малко отказани визи. 

Вижте целия разговор във видеото.