Изговориха се много неистини по повод проекта за обновление на Борисовата градина, като една от основните е, че ще се режат много дървета. Това каза в студиото на „Лице в лице” арх. Атанас Ковачев - автор на проекта.

Нашето предложение беше избрано от авторитетно 16-членно жури и беше наречено най-консервативният проект в смисъл, че е най-щадящият и с най-малка намеса в парка. Основното ни желание беше да възстановим някогашния блясък на Борисовата градина, да върнем публичния й характер, добави Ковачев.

Снимка: bTV

В проекта му се предвижда строителство под формата на възстановяване на архитектурни обеми. Такива са три сгради на бившето Климатично училище, не съществуващо от десетилетия.

Кметът на София Йорданка Фандъкова не подкрепи проекта, а сега предстои да се обсъди и темата, свързана с всяка форма на ново строителство.

Арх. Ковачев посочи, че един от основните проблеми на парка е, че много от терените в периода на прехода са променили своите собственици.

Снимка: bTV

Днес там има всички видове собствености – държавна, общинска и частна, което не би трябвало в един парк, особено с най-висока степен на защита – резерват, да има частна собственост, коментира той.

Ковачев обясни и че неговият проект е съставен от млади хора, а и предвижда извеждане  на колите от парка, както и построяване на подземен паркинг, като се премахне автокъща „Капитолия”.

Архитектът отбеляза също и че няма да се премахва „Маймунарника”, но ще се въведат някои ограничения след 22 часа, за да е по-тихо в района.

Искаме да възстановим Климатичното училище, което може да е зелено училище, добави още той.

Но това е евентуално възстановяване, по стари снимки, няма да е с разширяване, тази идея подлежи на ревизия, каза още арх. Ковачев.

Вижте целия разговор във видеото.