Не може да се говори за сценарий за сваляне на властта, когато става дума за водната криза в Перник. Около тази теза се обединиха политологът доц. Стойчо Стойчев и социологът Андрей Райчев.

„Пресилено е да се говори за сценарий и че водната криза цели да свали властта. Чисто имиджово действията, които премиерът предприема с кмета на Перник, изглеждат по-скоро позитивни и положителен пример за взаимодействие между централната и местната власт, отколкото уязвяване или удар срещу правителството”, смята Стойчев.

Райчев пък видя по-скоро възможност някой да се възползва от ситуацията, както, по думите му, е било през 2013 г. и високите сметки за ток, които доведоха до масови протести и сваляне на властта:

„През 2013-та беше случай на груба грешка за събиране на сметки за ток на потребители, за 45 дни едновременно, на протест бяха излезли хора, които не можеха да си платят сметките, което прерасна в антиправитествени протести, после се намериха хора, които се възползваха”, обясни политологът.

Той добави, че при случая с водната криза в Перник става дума за страшна управленска грешка и че в момента недоволството повече прилича на „безадресно ръмжене”, каквото е и в много част на света – Франция, Русия, Унгария.

"Допускам много страшна управленска грешка, някак си язовир няма, може би ще стане ясно, че са го източили вместо да го ремонтират, за да крадат пари - всичко това не може да доведе до реакция на опозицията, тя действа вторично", каза още Райчев.

Вижте целия разговор във видеото.