"Пазарлъците вървят. Няма разбирателство и май има негласна коалиция всички срещу ЕНП за това да не се спазва принципа на водещия кандидат", коментира в предаването "Лице в лице" Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ.

Според него би трябвало да има пакетно решение за всички позиции в ЕС, включително за това кой да оглави парламента и Съвета, за Комисията, за еврозоната и дори за европейската банка.

Лидерите от ЕС обсъждат тази вечер в Брюксел попълването на висши постове в Европейския съюз, включително и следващия председател на Европейската комисия.

Относно полемиката около избора на следващия председател на ЕК и желанието на френския президент Еманюел Макрон Манфред Вебер да бъде заменен от германския канцлер Ангела Меркел, българският евродепутат посочи, че тези разногласия биха могли да блокират работата на целия Европарламент.

"Двете български партии, които са в ЕНП, ще гласуват за Манфред Вебер. Цялата група на ЕНП стои зад Вебер", категоричен беше Андрей Ковачев.

В договорите е записано, че Европейския съвет номинира председателя на ЕК, вземайки предвид резултатите от изборите за европейски парламент, обясни още българския евродепутат. Той посочи, че ще има извънреден Европейски съвет на 30 юни, ако тази вечер лидерите на ЕС не постигнат съгласие за постовете.