„Лекарите нямат толкова нужда от политиката, колкото политиката има нужда от тях“, смята кандидатът за депутат на „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев. В предаването „Лице в лице“ той говори за предстоящите парламентарни избори, за пандемията, мерките и ваксините срещу коронавируса.

„Трябва да има хора, които искат да променят статуквото в нещо по-добро“, смята Симидчиев.

По думите му има плюсовете и минуси на това лекари да влизат в политиката.

„Разликите между колеги сега изведнъж ще започнат да бъдат институционализирани и ще се включват в политически платформи. Медицината е надпартийна дейност. Медицинските проблеми не трябва да се политизират“, смята Симидчиев.

Той определи властта като лупа. „Колкото по-голяма е властта, толкова по-голямо е увеличението. Не човекът се променя, а се виждат неща, които са били там и преди“, каза лекарят.

Според Симидчиев границата между комуникацията с обществото за коронавируса е много тънка. От една страна е крайното отричане на съществуването на вируса, а от друга – прекаленото плашене води до нищоправене и парализа.

Относно мерките срещу коронавируса и отварянето на заведенията, Симидчиев коментира, че би било хубаво да се събират повече данни за какви са нагласите за отпускане, каква прослойка хора посещава заведенията и дали те са рискови. „Ако имаме такава информация, ще можем да управляваме риска много по-добре“, смята той.

Повече вижте във видеото.