Механизъм за справяне с фалшивите новини е когато името на някой бъде замесено в подобен онлайн материал, уебсайтът да бъде свален, докато не бъде изяснен неговият собственик и потърпевшият да потърси своите права по съдебен път.

Това заяви депутатът от ВМРО Александър Сиди, който обясни, че предложението ще бъде разгледано утре в Пленарна зала.

По думите на народния представител това втората част от законопроекта на партията срещу фалшивите новини – а именно уебстраниците с неясен произход,, които не отговарят на Европейския регламент за защита на личните данни (GDPR), да бъдат деактивирани.

За „Лице в лице“ той коментира, че първата част вменява на Съвета за електронни медии, който се занимава само с радио и телевизия, вече да е зает и с контрола в интернет.

„Провокира ни посещение в Странджа, когато имаше болест по овцете. Преди ние да отидем, там беше Корнелия Нинова. След това хората ни казаха как на летище Безмер Красимир Каракачанов докарва самолети с мигранти от Германия и ги настанява в лагера в Харманли, който вече е запълнен и трябва да избием животните, за да има място за мигранти“, обясни Сиди.

По думите му всички сайтове, свързани с опозицията или „щедро громящи правителството“, разказват подони истории и беше категоричен, че това е абсурдно.

„Корнелия Нинова тогава не отрече тази новина“, уточни депутатът.

Според него предложението да има затвор за разпространение на фалшиви новини ще падне в Зала. Сиди коментира, че има разговори с ГЕРБ да бъдат подкрепени.