„Не можем да говорим за печелене не избори в България. Ако трябва да сме честни, до момента не е имало кабинет, който да управлява изцяло самостоятелно. Винаги говорим за едни политически или икономически зависимости. Политическата зависимост на кабинета „Борисов“ от трите му мандата винаги е била от системата на правосъдието. Тя е това, което крепи този властови модел на власт от 89-та насам“.

Така 26-годишният юрист и участник в протестите Добромир Първанов описа в студиото на "Лице в лице" причинините да се стигне до протестите срещу кабинета на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

„Да кажем, че съм от поколение, което видя големите учителски протести 2007 г. или 2008 г., точно преди влизането ми в гимназия, с исканията на едно цяло съсловие за промяна. Промяна не мисля, че дойде, каквато и да е, защото виждаме резултатите на изследванията ПИЗА. (…) В последствие видяхме протестите, свързани с правителството на Орешарски. Тогава започна моделирането на едно гражданско общество сред младите хора с т. нар. #КОЙ“, коментира юристът.

„Не е проблемът в партиите, проблемът е в системата и в това, че партиите създават системата. Трябва да се започне изначално промяната“, заяви той.

„Статистически може прокуратурата да излиза с изключително ефективна дейност. Това никой не го отрича, но проблемът идва, когато излезеш от вкъщи и видиш някой който безцеремонно постоянно минава на червено и е баскетболен треньор. Какви са репресиите спрямо него? Никакви. Какво се случва с изключително много приватизационни сделки, които главният прокурор сега ще разследва? Не е ли минало малко времето за това нещо? Защо трябва да има реакция, а не просто поддържане на някакъв ред“.

Протести по време на пандемия

Добромир Първанов се е сблъскал и инфекцията с коронавируса в началото на лятото, но е категоричен, че не се е заразил по време на протестите. В началото на гражданското недоволство имаше коментари, включително и на експерти, че демонстрациите могат да доведат до масово заразяване. Към момента няма събрани доказателства в тази посока.

Първите симптоми усеща преди началото на гражданското недоволство. „Младият организъм издържа по-дълго време. В началото на юли, точно преди началото на разгорещеното лято с протестите, си изгубих обонянието и в последствие си казах "Това нещо не е окей", в последствие си загубих и вкуса в устата и моментално отидох във ВМА“, разказа той.

„Цялата насока с това, че COVID-19 може да прекрати цивилизацията така, каквато я познаваме, наистина, понякога се стига до пресилване на ефектите, но това не отхвърля факта, че млади хора се разболяват и не отхвърля факта, че разболелите се млади хора също могат да имат проблеми в последствие“

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!