Оставих Александровска болница без просрочени задължения, а я поех с 3,5 млн. лв. просрочени задължения. Това обяви в интервю за предаването „Лице в лице“ акад. Лъчезар Трайков, бивш директор на лечебното заведение, сега ректор на Медицинския университет в София.

Акад. Трайков беше директор на болницата 3 години, точно преди бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Служебното правителство направи проверка в лечебното заведение и обяви, че то е в лошо финансово състояние и с натрупани големи дългове. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров смени ръководството му.

Настоящият ректор на МУ-София уточни, че е оставил и два договора – 13 млн. лв. по програма на МРРБ за нова апаратура, и проект за 2,7 млн. лв. – за ремонт на три сгради.

Акад. Трайков, който е невролог, коментира и новината, че САЩ са одобрили първото лекарство за Алцхаймер. То е насочено не към симптомите, а към причинителя на деменцията – протеин, образуващ миниатюрни бучки в мозъка, които разрушават невроните.

„Голяма новина е това. Най-характерното за протичането на болестта на Алцхаймер е, че по неизвестна причина започва да се образува лош белтък, който се отлага в мозъка и убива нервни клетки, най-просто казано. Ако спрем процеса на образуване на лошия белтък, спираме болестта до там, докъдето е стигнала. Проучване преди 3 години показа, че лекарство може не само да спре отлагането на нов белтък, но чисти от мозъка и този, който се е отложил при 80% от участниците в проучването“, обяви неврологът.

По думите му в България има около 200 хил. болни от Алцхаймер – 100 хил. са в начална фаза и още 100 хил. са в напреднала фаза на заболяването, в която вече не могат да се справят сами в ежедневието.

Гледайте цялото интервю във видеото!