Всеки студент от Медицинския университет в София, който е доброволец, ще получава по 4 стипендии месечно, независимо от парите, които си е договорил в болницата, в която помага. Това каза в предаването „Лице в лице“ акад. Лъчезар Трайков, проф. невролог и ректор на Медицинския университет в София.

„На стажант-лекарите ще им признаем до 107 часа в различните стажове, за останалите, както и за всички, които са доброволци, ние взехме решение с наши пари, средства на университета, да им дадем, на всеки, месечно по 4 стипендии, това прави 520 лева на месец, независимо какви са парите, които са си договорили като назначени било болногледачи или какви там в болниците“.

Студентите са изключително ентусиазирани, бързат да се срещнат с пациентите, каза още ректорът на МУ.

„Имаме желаещи, аз съм с голямо уважение към тях, казвам: Поклон пред тези деца.

Основната задача на студентите в Медицинския университет е да станат добри лекари, ние носим отговорност за това, но носим отговорност и да ги опазим, да опазим и техните семейства.

Дали може всички практически занимания да са онлайн – трудно би било. В момента стажант лекарите знам, че осъществяват стажовете си при стриктно спазване, в малки групи. За всички останали минахме онлайн. Лекциите отдавна са онлайн", допълни акад. Трайков.

В малки групи по желание на студените, в групи по 5 човека, и при стриктно спазване на мерките, бихме могли да проведем включително и в по-ниските курсове заниманията, каза още той.

Заболяването с COVID-19 не е сходно с грипа, протича по собствен начин, дава по-голяма смъртност и изисква от нас повече внимание, допълни акад. Трайков.

По думите му, негативните ефекти на ваксината не са чак толкова тежки, и както върви ще бъде комерсиализирана до края на годината, може би втората година на декември ще започне да се дистрибутира в мрежата.

"Ние сме под голямо напрежение, хората ни гледат в очите и чакат да се появи лечението. Ние забравихме нашия нормален начин на живот, живеем в някакъв измислен ритъм", заяви акад. Трайков.

По темата от ползите от Ремдесивир, той каза, че има приятели, на които лекарството много е помогнало.

"Хората, при които е направен, са се развили добре, оцеляли са независимо, че са били рискови по възраст, по рискови фактори".

По въпроса за противоепидемичните мерки, ректорът на МУ заяви:

„Ние знаем кои са мерките, които ограничават разпространението на инфекцията, простички мерки. Аз за себе си нямам съмнение, ето я маската, нося си я. Това е начинът, не ми харесва. Този вирус се предава много лесно, не само, че е капков, но като че ли е особено активен и резистентен там, където трябва, за да се предаде. Тези мерки са сигурни. (…)

Много е трудно, мъча се да не съм уплашен. Чувствам се спокоен сравнително уверен, това което правя, това, което работя, когато има такова чудо, когато ти кажат - ти си ковид позитивен, нямаш белег по който да прецениш в коя група ще си – дали ще го изкараш леко, или тежко".

"Живея с едно усещане на неувереност, защото не зная. В момента, в който ми кажат - ти си позитивен, няма да ми е приятно, защото няма да знам следващите 14 дни, това е критичният период, как ще го изкарам.

Бройката на заразените, смъртността, която расте, нас ни тревожи. Аз като лекар съм готов да направя всичко, за да не умират хора. Това го вменява моралът на всеки лекар.

Аз съм склонен да понеса отговорността да ме охулят като лекар и да ми кажат – много преиграваш, ами, ако се окаже че смъртността след тези мерки падне наполовина, нека ме хулят, ще си понеса кръста, но ще съм спокоен като лекар, това е важно".