Световната здравна организация препоръчва да не се прилага лечение с ремдесивир на хоспитализирани болни от COVID-19, защото този противовирусен медикамент не предпазва от смърт, нито от тежки форми на болестта, предаде БТА, като цитира „Франс прес“.

"Антивирусният медикамент ремдесивир не се препоръчва за пациенти, приети в болница с Ковид-19, колкото и тежко да протича болестта, защото няма доказателства, че подобрява шансовете за оцеляване, нито че позволява да се избегне поставянето на апарат за изкуствено дишане", се казва в комюнике на СЗО.

СЗО заяви това, след като екип от експерти публикува своите заключения в медицинското списание Би Ем Джи. Експертите подчертават, че има вероятност от сериозни странични ефекти от медикамента.

Разработен срещу ебола, този препарат е продаван от лабораторията „Гилиъд“ под търговското име “Веклури”. На 3 юли той стана първият медикамент срещу COVID-19, разрешен на европейския пазар.

Преди време СЗО заяви, че само кортикостероиди като дексаметазон и хидрокортизон са доказали своята ефикасност при лечение на тежки форми на коронавирусна инфекция, предаде ТАСС.

Българското правителство даде няколко милиона лева за купуване на ремдесивир, като различни представители на здравните власти на няколко пъти подчертаха, че българските COVID пациенти понасят добре лекарството и изследването на Световната здравна организация има методологически пропуски.