Очаква се Европейският съюз да изхарчи над 10 млрд. долара за ваксини срещу COVID-19, съобщи „Ройтерс“. Брюксел са се съгласили да платят 15,50 евро за доза на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“, които очакват одобрение за своя препарат срещу коронавирус.

Сделката с „Пфайзер“ и „Бионтех“

Това би означавало, че за 200 млн. дози ще бъде платено общо до 3,1 млрд. евро. При поръчка на допълнителни 100 млн. дози, сумата ще се повиши до 4,65 млрд. евро. През юли здравните власти в Щатите се договориха с „Пфайзер“ за цена от 19,5 долара на доза за първите 100 млн. бройки. 

Информацията за ценообразуването все още не е официално потвърдена, но показва, че ЕС ще плати по-малко от САЩ за една доза при първоначалното снабдяване с ваксината. Според анонимен източник, сделката с „Пфайзер“ и „Бионтех“ включва клауза в договора, според която страните от ЕС ще получат обезщетение, ако компаниите пренасочат бройки към Съединените щати.

„Пфайзер“ и „Бионтех“ съобщиха тази седмица, че ефективността на тяхната ваксина е над 94% и че могат да започнат с разпространението на препарата преди Коледа, ако получат разрешителни.

Сделката с „Кюървак“

Междувременно ЕС са се договорили да платят по 10 евро, а не по 12 евро, както първоначално беше съобщено, за 225 млн. дози за ваксината, разработена от „Кюървак“. Сделката с компанията беше сключена тази седмица. Договорът предвижда те да подсигурят 405 млн. дози, като 180 млн. от тях не са задължителни и могат да се придобият при желание. 

Представител на „Кюървак“ е коментирал, че компанията е поела ангажимент да започне с доставките на препарата до края на март. Не е ясно дали допълнителните 180 млн. дози ще струват по 10 или 12 евро всяка. При цена от 10 евро Съюзът ще плати 4,05 млрд. евро за 405 млн. дози.   

Какъв е изборът на България

Българското правителство все още не е съобщило кой препарат ще бъде използван у нас, но уточниха, че страната ни е заявила интерес към три от обсъжданите шест в ЕС. Властите обявиха, че ваксинирането ще бъде безплатно и по желание. 

Вчера премиерът Бойко Борисов посочи, че се водят разговори  за набавянето на фризери за съхранение на ваксина при много ниски градуси.

Думите му показват, че той най-вероятно говори за препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“, защото той трябва да се съхраняват при температури над -70 градуса по Целзий.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!