При изключително тежки престъпления самопризнанията да не водят до смекчаване на присъдата – за такава промяна в Наказателния и в Наказателно-процесуалния кодекс се обяви адв. Марин Марковски в студиото на „Лице в лице”.

„Ако един урод влезе в детска градина и с един шмайзер убие 50 деца, той ще признае фактите и няма да лежи до живот”, посочи той проблемите на сегашната правна уредба.

Адвокатът, който е защитавал много обвинени в потресаващи престъпления, призна, че е виждал „болка в очите” на съдии, които не могат да постановят най-тежкото наказание, само защото подсъдимият е признал вината си. По думите му така на 20-тата година става възможна замяна на наказанието, а след това – даже излизане на свобода.

Марковски обаче се обяви срещу идеите за химическа кастрация на изнасилвачите или за референдум за връщане на смъртната присъда. Юристът подчерта, че в наши дни е възприето правото на телесна неприкосновеност, което изключва кастрацията, а, освен това, премахването на смъртното наказание е било сред условията да станем част от ЕС.

Той обаче отбеляза, че доживотното наказание без замяна всъщност е „особено мъчително лишаване от живот” и това е било доказано от редица изследвания: „Настъпва разпад на личността в много от случаите, съзнанието, че никога няма да излезеш те кара да не се чувстваш човек”.

Според адвоката така близките на жертва на брутално убийство като това на Виктория Маринова ще са спокойни, че извършителят няма никога повече да излезе на свобода.