„Ситуацията с метеорологичния институт е, че НИМХ иска развод, БАН не дава. Метеорологичната служба има 130-годишна история и през половината време е бил извън БАН”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” на bTV министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той заедно с премиера Бойко Борисов се срещнаха вчера с представители на НИМХ и на БАН след заплаха от страна на синоптиците да спрат работа заради липса на адекватно финансиране. Те искат да се отделят от Академията на науките и да преминат към Министерството на образованието. Борисов даде срок на двете страни до 22 август да се разберат без намесата на правителството.

По думите на министъра на образованието БАН не са изпълнила конкретните си ангажименти към Института по мотеорология. Той напомни, че НИМХ има и международни ангажименти, както и към седем министерства у нас.

Относно учителските заплати Вълчев отчете, че ГЕРБ изпълнява ангажимента си за двойно увеличение на възнагражденията им до края на мандата. От януари следващата година възнагражденията в образованието ще бъдат увеличени с още 20% и минималната заплата за младши учител ще стане 920 лв. В края на мандата средната брутна заплата на учителите трябва да е 1700 лв.

По темата да бъдат ли забранени телефоните в училище министърът каза, че е против телефонни разговори в час, но е „за” мобилни устройства в училищата с учебна цел.

Вижте повече във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!