На 72 години бронзовият медалист по кану-каяк от олимпиадата в Москва през 1980 г. Иван Манев продължава да гребе всеки ден, да кара колело по 30 километра и да прави походи в планината. Не случайно прякорът му от Иван Шампиона вече е Иван Железния.

Олимпийските игри в Москва през 1980 г. остават и до днес най-доброто представяне на България на олимпиада. Страната печели общо 41 медала. 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови. С тях страната ни става трета в света.

Тази година остава незабравима в спомените на Иван Манев. Той е един от четиримата състезатели по каяк, които печелят бронзов медал на олимпиадата.

Никой не предполага обаче, че на 72 години Иван Манев ще е в такава добра форма. Видеото с него, което споделя в социалните мрежи Станислав Илиев – Финдо, достига над половин милион гледания.

Всеки ден Иван Манев изминава по 30 километра с велосипеда си до гребната база в Панчарево. Тук грабва каяка и тренира така, както е тренирал за олимпиадата преди почти 40 години.

Манев е започнал да се занимава със спорт сравнително късно – в Х клас.

Първият му успех в каяка е, когато става републикански шампион. Следват десетки медали и купи от всякакви състезания и понеже винаги печели започват да го наричат Иван Шампиона.

И въпреки, че е активен спортист Иван Манев се занимава с математика и с философски изследвания на човешкото мислене. Автор е на книгата „Ключът към абсолютното”, в която пише за развитието на ума, мисълта и тялото.

Днес Иван се готви за поредното републиканско първенство, което смята да спечели.