Венцислава Митова е майка на две деца – 14-годишния Марио и 9-годишния Стивън, който е роден преждевременно с детска церебрална парализа. В четвъртък вечер в епизодът на „Бригада нов дом” ви показахме как Мария Силвестър и бригадата на Караджов промениха не само жилището им, но и живота им. 

Не всяка промяна в живота е за добро. Но тази, която прави „Бригада нов дом” обикновено се посреща с радост и сълзи на очи. Така е и в случая на Венцислава - майка на две деца, от които едното с увреждане. Стиви се родил преждевременно, а лекарите му давали 3 месеца живот. 9 години по-късно усмивката не слиза от лицето му. А Венцислава е щастлива, че домът й е по-светъл от всякога.

На въпроса кое й е любимото кътче тя отговаря: „Не мога да определя, аз мислех в началото, че ще е кухнята, защото имах една печка, на която ползвах само котлоните и не бях готвила нищо на фурна, колкото и странно да звучи така беше и мислех, че това ще бъде моето кътче, но не. Във всяка една стая откривам нещо ново, хубаво и нямам. Навсякъде ми е хубаво и се чувствам удобно. Вкъщи”.

Най-проблемна преди ремонта е била банята в жилището – плочките се държали на косъм.

Освен че количката на Стиви вече не вдига шум, тя е заменена от специален стол за дете с неговото състояние. Но не благодарение на държавата, а на фондация, която помогнала да бъде закупен. В сряда Венцислава излезе на шестия подред национален протест на родители на деца и хора с увреждания, за да се опита да постигне промяна.

„Протестът беше насочен изцяло към закона за личната помощ. Т.е. ние искаме всеки един човек с увреждане или дете с увреждане да има правото на личен асистент. Защо отидох, защото в нашата държава тези инвалиди общо казано са забравени от нашата държава. Винаги съм давала за пример, че всичко това, което те получават е крайно малко като необходимост, ние например съвсем скоро успяхме да закупим, а той вече е на 10, с помощта на фондации шезлонг, на който аз да го слагам и да го къпя. За тези 10 г. аз го слагах в бебешко корито, леген. Някакъв кошмар беше къпането, а този шезлонг струва от 500 лв. нагоре. Аз купих най-евтиния…

Ние не протестираме за пари, не за това, че не ни стигат парите, а за това, че не ни виждат. Преди 6 месеца кандидатстваме за този стол. Съответно идват 2 служителки, които трябва да напишат доклад и да върнат отговор дали наистина това дете се нуждае от стол, детето беше в количката дотогава не е имал стол. Един от въпросите беше – добре ама той седи в тази количка. Трябваше аз да я убедя, че той седи защото е вързан, което е видимо. И си държи главата изправена, защото е вързан. Унижават ни. Унижават не само нас, но и тези деца”, споделя Венцислава.

Днес Венцислава е по-силна от всякога. Казва, че не знае от къде взима сили, но е сигурна, че ще продължи да се бори за щастието на децата си. Отдавна е забравила за лошите моменти с бившия си мъж и го е изхвърлила от живота си.