Десетки хора се събраха днес в Царево, недоволни от последния скандал около Общия устройствен план (ОУП) на община Царево и обвиненията, че той ще доведе до презастрояване на крайбрежието.

Вече 10 години морската община няма ОУП, а всеки опит за такъв води до конфликти между местните жители и екоактивисти. Голяма част от територията ѝ попада в парк „Странджа“ и защитени зони. Местните се оплакаха, че нямат възможност за развитие и подчертаха, че също не искат презастрояване, а ред. Докладът, който оценява какво ще е въздействието върху защитените зони, е отворен за обсъждане до 4 май.

„Хората са гневни, че някой си позволява да говори от тяхно време; за това, че някой вади информация, че тези хора са против ОУП – каза кметът на Царево инж. Георги Лапчев в предаването „Тази сутрин“ по bTV. – Кой изобщо си позволява да говори от името на местните хора? В медиите се тиражират лъжи, че се предвижда масово презасторяване, че има ОУП, който ще съсипе цялото Черноморие – Не! Това няма да се случи! Хората са гневни и обидени, че тяхната дума не се чува вече 10 години“.

Снимка: bTV

„Трябва да посочим как се случиха нещата – посочи екологът Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. – След като през 2009 г. Министерството на околната среда и водите изтегли екологичната си оценка, нормалната реакция беше да се направи екологична оценка и 2010 г. можеше вече да има действащ ОУП“.

Снимка: bTV

Това, което се вижда от документите, предложени на обществено обсъждане, е, че новият ОУП предвижда около 40% увеличаване на урбанизираните територии на територията на цялата община, а на територията на Природен парк „Странджа“ – 20%. Това са параметрите, които са оценявани, каза Белев.

„Най-притеснителното според мен е, че процедурата върви не по закон. В момента трябваше да бъде подложен на обществени консултации докладът за екологична оценка, част от който е докладът за оценка за съвместимост с Натура 2000. Виждаме само една част да се подлага на обществени консултации. Второто притеснително е, че има разминавания между картата, която се представя и данните в доклада, което също би представлявало някакъв проблем. Що се отнася до въздействието върху Природен парк „Странджа“, там говорим за едни 800 декара. Тази площ не е притеснителна, притеснително е къде са разположени тези 800 декара“, каза Белев.

Снимка: bTV

„Дали процедурата върви по закон, или не – нека не забравяме, че възложител е регионалното министерство – отговори кметът. – Този доклад за оценка на въздействието, който би трябвало да мине за месец или два, всъщност отне цели две години на министерството, именно защото не под лупа, а под микроскоп е разглеждан всеки един растителен вид, всеки един животински вид. И сега това заиграване с цифрите, честно казано, г-н Белев много умело успява от удобното студио да хвърля упреци. Но хайде да говорим с факти, нека сложим документите на масата – последният влязъл в сила акт е въпросният устройствен план от 2008 г. Върховният съд е постановил, че това е последният документ, който реално представлява урбанизираните територии на община Царево. Местните хора са против това, не защото природозащитници или пък г-н Белев е на мнение, че това не трябва да се случва. Не, ние сме на мнение, че първата линия не трябва да се строи“, каза Лапчев.

Ще се увеличи с 40%, ще се увеличи с 20% – спрямо кое? Спрямо последния акт, нали?, продължи той.

„Спрямо този план, за който Министерството на регионалното развитие и благоустройството и общината са се съгласили – отговори Белев. – В него е посочено, че към настоящия момент има 1200 хектара урбанизирани територии и в проекта е посочено, че те ще станат 1720“.

Категорично можем да кажем, че специално по отношение на парк „Странджа“ този проект действително намалява площите спрямо проектите от 2008 г., допълни той.

Снимка: bTV

Лапчев показа карти какво е било предвидено да се застроява в с. Варвара и в Ахтопол и какво е предложено да е застрояването сега.

Белев обясни, че предложените за застрояване зони в ОУП от 2008 г. са били по-скандални, там дори не е имало екологична оценка. „Тук обаче не също не виждаме“, посочи той.

Подло е да се коментира, че ще се презастрои морето – няма да се презастрои, ОУП е нужен за да направим пречиствателната станция на Синеморец, каза Лапчев.

„Що се отнася до това, което кметът представя като проблем – че няма действащ ОУП, ако общинският съвет не беше обжалвал през 2010 г., а си беше направил екологичната оценка, там щеше да има ОУП“, отговори Белев.

Вижте целия разговор във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!