22% от хората с увреждания в работоспособна възраст у нас работят, сочат данни на социалното министерство. Този дял е два пъти по-нисък от средния за Европа.

Всеки ден Павел приема детската кухня за над 70 деца от столичния квартал Гоце Делчев. Той е с интелектуални затруднения. На 42 години е и това е първата му работа.

„Общувам и ми харесва това нещо. Нещо различно е от всекидневието“, каза Павел Павлов, участник в трудова практика за детска и млечна кухня.

Сега целта му е да сключи трудов договор с общинската структура – и да поеме детската кухня за постоянно.

„Важно е да се представя тук добре, за да мога да имам пенсия, трябва да работя, да имам осигуровки, и след време да получа някаква пенсия“, добави Павел.

За да стимулира работодателите, социалното министерство покрива част от разходите им, отпуска средства за интеграция на работните места и за разкриване на нови. Държавата подпомага и четири центъра за защитена заетост, където хората се обучават на умения. Но, според неправителствения сектор, не всички от тези мерки са в помощ.

„Ако иска държавата да бъде активна в мерките си за заетост, които наистина куцат – те трябва да разработват мерки, които да се съобразяват със спецификите на хората“, смята директорът на Фондация „Светът на Мария“ Миряна Сирийски.

За 2023 г. 4500 души с увреждания са започнали работа чрез посредничеството на бюрата по труда. Но не е ясно колко от тях а с психични разстройства и интелектуални затруднения.

Още за трудностите, които срещат уязвимите групи хора в желанието им да бъдат независими - гледайте в bTV Репортерите тази вечер след новините в 19 часа.