Нови детайли излизат наяве около залавянето на Апостола на българската свобода. Според последните разкрития на исторически извори, Васил Левски е бил известен на турската полиция само година след като създава Вътрешната революционна организация.

Снимка, направена във фотоателие в Букурещ, показва в детайли как е облечен Апостола.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той примерно имал джобен часовник със синджир. По-скоро алафрага, по-скоро европейски дрехи, с едно градско, типично градско облекло. Фотографията в тези години е била много модерна технология, така че е било голяма мода да се снимат хората“, разказва историкът проф. Орлин Събев.

Снимка: btvnovinite.bg

Тази снимка и едно специално донесение издават Джингиби на османските власти. На 27 септември 1872 г. управителят на Дунавския вилает пише до великия везир и за първи път съобщава за създаването на Вътрешната  революционна организация, а Васил Левски споменава поименно. Тайната на съзаклятниците е опазена само година.

Снимка: btvnovinite.bg

„Както поименно са споменати всички участници в комитета в Ловеч и по места. За да подчертая важността на документа, трябва да кажа, че в досегашната историческа наука се знаеше, че османските власти разбират за дейността на комитета едва след като залавят участниците в обира на турската хазна“, разкрива проф. Събев.

Как и от кого турските власти научават, че се готви отделянето на българите в самостоятелна държава, изследователите разкриха ексклузивно пред bTV. Вижте новите щрихи в историята на Васил Левски в bTV Репортерите тази събота от 19:30 ч.