На 2 януари Богдан Аймалиев е в Стара планина с приятелката си. По пътя от връх Ботев към хижа „Плевен” неочакван инцидент поставя в риск живота му.

Снимка: bTV

„Падах в продължение на 600 м по леденото лице на улея и се спрях малко преди самия край на Северния Джендем. През цялото време се търкалях, подскачах по неравностите, по леда. С 40 км/ч. съм падал надолу по леда. Имам едно извадено рамо, фрактура на десния крак, рани по цялото тяло“, разказва Аймалиев.

Снимка: bTV

Сред пострадалите са и още трима младежи. Планинските спасители качват Богдан на шейна, която се налага да влачат надолу: „Самата операция беше много опасна за тях… Наклонът там е доста голям, по този наклон те осигуряваха една шейна, която е много е тежка и във всеки момент иска да тръгне надолу. И я осигуряваха с една котка. Не знам дали може да си представите какво е да ви влачат с метална шейна по камъни. Всякакво камъче се усеща. Ако имах някаква по-сериозна травма по гръбнака, врата – щеше да е изключително болезнено изживяване. Аз имах много малък шанс за оцеляване, аз съм жив само заради късмета. Горе беше много студено – минус 15. След два часа и половина чакане по този лед тялото започва да се чувства по един начин, в който осъзнаваш, че има голям шанс да не успееш да се справиш до долу“.

В същия ден, но при друг инцидент в района загина 45-годишният Тодор Желязков. Според планински спасители, ако в акциите им са били използвани медицински хеликоптери, са щели да протекат по различен начин.

Снимка: bTV

„Говорим за пациенти със сериозни, тежки травми и наранявания. Просто щяхме да свършим за час и половина, не за 11 часа и половина“, категоричен е директорът на Планинската спасителна служба към БЧК – Емил Нешев.

От 2013 г. до средата на 2019 г. страната ни разполага с 2 медицински хеликоптера – собственост на частната компания „Хели еър“. Заради затруднения в поддръжката им и липсата на държавна подкрепа са продадени в Грузия.

„Хеликоптерите бяха страхотни. Бяха със специална поръчка от компания в Швейцария – една от най-добрите, специално поръчани за Алпите, да изпълняват най-сериозни мисии в планината, включително много ветроустойчив хеликоптер. Вътре със специално медицинско оборудване, което да поддържа болния – имахме лебедка с 50 метра въже, система за багаж и товар на външно качване“, казва собственикът на „Хели еър“ – Георги Спасов.

Снимка: bTV

В спасителния екип като парамедик е включен един от най-опитните планински водачи и катерачи у нас – Виктор Варошкин: „Докато го правиш, нямаш много време да мислиш. След това осмисляш какво се е случило. Каквото и да се е случило, ти си щастлив, че си направил всичко по силите си да помогнеш. Може би това беше голямо удовлетворение, че правим наистина това, които можем. И всъщност недвусмислено разбираш каква е необходимостта от хеликоптери, когато застанеш на терен с един страдащ човек в средата на нищото, наистина осъзнаваш това нещо колко важно е. И за теб спира да бъде някаква абстракция. Става една много конкретна необходимост“, обяснява Варошкин.

В началото на миналия януари малко след като хеликоптерите са продадени, от спасител Виктор се превръща в спасяван. Но не от български, а от словашки екип. Докато се катери по замръзналия водопад „Скакавица“, пада от 5-6 м височина върху бедрото си.

Снимка: bTV

„Получих три фрактури по него с пълно прекъсване на костта в средата. Имах късмет, че имаше кръг от световното първенство в Банско, обезпечен от екипи от Словакия. За мен беше наистина огромен късмет, тъй като една наземна операция с моята травма криеше доста рискове. Някои от тях животозастрашаващи. Част от хората, които ми се притекоха на помощ, 5-6 години по-рано ме обучаваха в тяхната авиобаза. Хората го направиха изключително професионално – пратиха не един, а два хеликоптера. С един ме извадиха с лебедка, тъй като там е невъзможно да се приземи хеликоптер. С другия вече ме откараха до „Св. Анна”, казва планинският водач.

Снимка: bTV

Няколко месеца по-рано в същата болница, но не с хеликоптер, а с линейка е откаран 31-годишният Радослав Петков от Велико Търново, пострадал при инцидент в Стара планина. Това се случва 10 часа, след като получава травма на гръбначния стълб.

Снимка: bTV

„Буквално влитайки в залата, разбрахме, че трябва да се действа бързо и има нужда от неврохирург и първото нещо, което казах е – „хеликоптер”. Те ми казаха – „няма“. И аз им казвам – нещо друго ли е нужно, да заплатим допълнително за частна услуга? Как няма бе, хора. „Няма”… По-късно се разрових в информацията, че от 10 юли 2019 г…. 30 дни по-късно да имаше! Ние карахме след линейката, със същата нейна скорост. Влизайки в болницата, непосредствено до нас – хеликоптерна площадка. И няма кой да каца на нея“, спомня си майката на Радослав – Даниела Петкова.

„Съжаляваме, че сме ги продали, но ние видяхме, че сме стигнали една точка, където просто няма смисъл. Все едно чукаш на затворена врата. В тази държава едни имат право да работят по държавни поръчки, други – нямат право. Ние бяхме от тези, които нямаме право. Разбрахме го вече и оттук нататък работим само навън“, обяснява Спасов от „Хели еър“.

„Малко след като изпратихме в последния път детенцето ни, виждах хеликоптер да каца в района на нашия град. Не със спасителна цел, а с цел да се открие инфраструктурна отсечка. От министър-председателя“, разказва майката на Радослав Петков.

Снимка: bTV

Няколко дни след последните инциденти в Стара планина Борисов беше на инспекция на магистрала с хеликоптер.

Oбещанията на властта, че България ще купи въздушни линейки са от години. Още през 2015 г. министър-председателят казва, че хеликоптери за санитарна авиация ще има до края на годината.

Снимка: bTV

5 години по-късно беше обявено, че България ще купи два медицински хеликоптери с евросредства – 20 млн. лв. по Оперативната програма „Региони в растеж”. Впоследствие стана ясно, че парите ще стигнат вероятно само за един. Проектът е със срок за изпълнение 3 години, което означава, че въздушната линейка може да се забави до 2023 г.

„Твърде късно е. Ние вече трябва да нагаждаме живота си, да се приспособяваме и да живеем в условията на кризи“, коментира депутатът от БСП Дора Янкова.

Снимка: bTV

В края на миналия ноември тя предлага да се купят два медицински хеликоптера с пари от държавния бюджет. Янкова разбира за липсата им при опит да транспортират нейния племенник от Смолян до София – заради тежка дихателна недостатъчност, предизвикана от COVID-19.

„Лекарят, който трябва да съпроводи линейката, каза: „Аз не мога да тръгна. Не знам ще ми стигне ли кислородът, ще има ли препятствие по пътя, не искам да нося тази отговорност“. И ти казват – или те интубират, или имаш късмет да те спасят. И си дадох сметка, че в такава ситуация са много български граждани“, разказва Янкова.

Снимка: bTV

Предложението ѝ е отхвърлено от управляващото мнозинство: „Видях в погледа на почти всички, че бяха „за“ и паралелно с това видях ледената политическа воля да не се мърдат параметрите на бюджета.

Преди дни военното министерство обяви, че е готово да даде 4 хеликоптера „Кугър“, които да се преоборудват в медицински. Но, оказа се, това също не е нова идея.

„Кугърите са страхотни хеликоптери – спор няма. Имат добри летателни качества – спор няма. Но той е друг клас. Тази дейност се прави с максимално излетно тегло 3750 кг. Мисля, че „Кугър“ е около 9000 кг. По отношение на ползване в планински условия, хеликоптер от този клас не може да тръгне да спасява на лебедка с въже, защото струята му е много голяма. Представете си долу какво става – може да убие човек. (…) Този хеликоптер има двама пилоти, борден инженер, поне двама инженери за регулярно обслужване и медицинско лице – значи 6. Разходите изведнъж стават двойно. Т.е. хвърлят се много средства, но не могат да направят ХЕМС“, обяснява Георги Спасов.

Снимка: bTV

„Кугърът може идеално да изпълнява третата мисия на армията при бедствия и аварии, но линейка той не може да бъде. Вие не може да отидете на едно местопроизшествие с ТИР – отивате с един нормален вертолет“, пояснява Мариян Боновски, член на ХЕМС.

Снимка: bTV

ХЕМС е система, която се появява още през 60-те години на миналия век. В България все още не е изградена. В стратегията ѝ е заложено оказване на спешна помощ в рамките на т.нар. „Златен час“.

„Става дума за система от хеликоптери, така че на всеки пострадал в България, където и да се намира той, в която и да е географска точка, в рамките на 1 час да му се гарантира специализирана медицинска помощ в медицинско заведение“, обяснява Емил Нешев.

Снимка: bTV

„Истината е, че при такъв тип спасяване трябва да има един орган, който да контролира всичко и в повечето нормални държави това е Спешният номер. Ние така и не бяхме свързани със системата на 112, който за мен беше основният източник на забавяне, тъй като винаги наставаше малко и много комуникационен хаос“, смята Виктор Варошкин.

Едно от най-новите изисквания е времето от кацането от хеликоптера, от болницата до шокова зала да не е повече от 3 минути, казва бившият зам.-директор на „Пирогов“ Олег Чолаков: „2012-2013 г. кандидатствахме по една програма за хеликоптерна площадка в „Пирогов“. Оказа се, че не е толкова скъпо – от порядъка на 500 000 лв. Не се случи. Държавата не се интересува от такива неща. На многото разговори винаги ми е казвано: „Ама то много скъпо!“. И аз винаги съм казвал: „Кажете ми колко струва един-единствен човешки живот“.

Снимка: bTV

Според планинския спасител Красимир Стоянов, за да има въздушни линейки, категорично трябва да участва държавата: „Говорим за нацията ни, която се топи, а всъщност ние не полагаме усилия да пазим живота на всеки член на обществото“.

Въпреки многото обещания и планове, България остава единствената страна в Европейския съюз без въздушни линейки. И без система, която да превърне спешната помощ в небето в реалност.