Началото на летния сезон у нас тази година беше даден на 1 май. Но малцина от чужденците, на които туризмът основно разчита, дойдоха.

COVID правилата за влизане у нас бяха публикувани в последния момент. В същото време някои държави налагат задължителна карантина при връщане от България.

Липсата на чужди туристи превърна „Слънчев бряг“ в едно от най-тихите и спокойни места за почивка по родното Черноморие.

Така втора година пандемията изправя летния туризъм пред сериозно предизвикателство за оцеляването му. Вълните на COVID предизвикаха силно вълнение на морето.

Преди пандемията един от хотелите в Балчик е работел през цялата година. Сега – само за летния сезон. Необичайно повечето стаи в началото на май са свободни.

„На 29 април получихме информация, че видите ли ще има правила, по каквито през май ще се влиза в България. Кой е този турист, който на 29 вечерта ще си планира майските празници и великденските празници на 1,2,5,6, май“, коментира Виктор Лучиянов, собственик на хотела.

Заповедта е публикувана на 29 април, защото на 27 е взето решението извънредната епидемична обстановка да продължи и през май. А без такова решение няма как да се въвеждат мерки за влизане у нас, става ясно от отговор на здравното министерство. От ведомството уточняват още, че мерките са били анонсирани от здравния министър седмица преди официалното им публикуване.